Alkukesän ihana koivunlehtitee

27.06.2016

Villiyrtteily on nyt trendikästä, eikä reseptin tarvitse olla kovinkaan monimutkainen. Tässä yksi helpoimmista villiyrttiresepteistä, jonka tiedän: koivunlehtitee. Koivunlehtiteen tuoksu ja maku vievät minut lapsuuteen mummon ja vaarin luokse Lammelle.

WP_20160613_19_58_04_Pro.jpg#asset:562

Alkukesällä luonto herää eloon ja julistaa kesän alkua ihanalla heleän vaaleanvihreällä värillä. Silloin palaa joka vuosi mieleeni muisto lapsuudesta. Eikka-vaari ja Toini-mummi kutsuivat meidät mökilleen saunaan. Meillä saunapäivä oli aina lauantai ja joskus pääsimme heille Lammelle lauantaisaunaan. Usein Maija-täti oli myös mukana.

Isovanhempieni pienenpienessä mökissä oli kaikki tarpeellinen: sauna, pesuhuone ja tupa. Mökin pienuudesta todettakoon, että jos tuvassa oli yhtä aikaa enemmän kuin neljä ihmistä, oli siellä tungos. Tuvassa hienointa oli kaksi laveria ja valtavat tyynyt, joilla saattoi pötköttää raukeana saunan jälkeen.

WP_20160602_09_57_42_Pro.jpg#asset:561

Mummin ja vaarin saunassa oli aina hämärää ja lauteet olivat korkealla. Ylälauteille piti kiivetä varovaisesti. Mutta usein me lapset viihdyimme enemmän uimassa kuin saunassa. Hätäisesti käytiin lauteilla lämmittelemässä, lämmitellä piti kolmen löylynheiton välinen aika, kunnes kiirehdittiin takaisin järveen.

Saunan jälkeen istuimme saunamökin tuvassa illan pimetessä. Mummi ja Maija touhuilivat tuvassa verkkaisesti ja juttelivat vaarin kanssa rauhallisella äänellä. Alkukesästä juotiin saunan päälle koivunlehtiteetä, jota isovanhempani keittivät koivun tuoreista ja vielä pehmeistä lehdistä. Lehdet laitettiin teekannuun ja päälle kaadettiin kiehuvaa vettä. Teetä haudutettiin muutama minuutti ennen sen nauttimista. Parasta koko jutussa pienen tytön silmin oli se, että mummi antoi minun juoda teeni ihanista omenankukkakupeista! Hartaana katselin, kun mummi kaatoi teetä kuppiin ja antoi sen minulle. Sain laittaa sokeriakin lusikallisen — ja jos mummin silmä vältti, laitoin nopeasti toisen ja kolmannenkin! Teen maku oli mieto, mutta pidin siitä. Joskus sain toisenkin kupillisin, mutta en sen enempää. Mummi sanoi, että muuten pitää juosta koko yö vessassa. Koivunlehtitee on tehokas luonnon oma nesteenpoistaja.

WP_20160617_17_39_00_Pro.jpg#asset:564

Tein taannoin teetä kotona ja maku oli sama kuin lapsuudestani muistan. Mutta jokin puuttui. Arvasit oikein, en laittanut teehen kolmea lusikallista sokeria, mutta se ei ollut syy tunteeseen. Joku asia ei ollut kuin ennen. Tee ei ollut mummin tai tädin keittämää, enkä juonut sitä isovanhempieni saunatuvassa omenankukkakupista. Se taitaa olla minulle se ainoa oikea tapa juoda koivunlehtiteetä.

Resepti on helppo ja tee on hyvää, kannattaa kokeilla. 

Muistathan kuitenkin, että tarvitset maanomistajan luvan oksien keräämiseen ja että koivunlehtiteetä ei pidä juoda monena perättäisenä päivänä.
WP_20160613_19_58_55_Pro.jpg#asset:563

Jos haluat oppia lisää vanhanajan tavoista käyttää kasveja, osallistu yrttineuvoja Annu-siskoni villiyrttikurssille.

Rentouttavia teehetkiä!

-Kaisa