Kevään reittivinkki Nuuksion kansallispuistoon: Klassarinkierros

18.04.2018

Viimeiset lumen rippeet vielä löytyy metsästä, mutta kevät on vihdoin täällä. Kevät on ihanaa aikaa patikoida luonnossa. Nuuksion kansallispuistossa risteilevä noin 4 kilometriä pitkä Klassarinkierros on mielestäni parhaimmillaan juuri keväällä. Se on ehdottomasti oma suosikkini kevätretkelle.

Klassarinkierros-kyltti.JPG#asset:890

Auton saa näppärästi Valklammen pysäköintipaikalle, josta on muutama sata metriä polun alkuun. Klassarinkierros on rengasreitti, jonka voi kiertää kumpaan tahansa suuntaan. Jostakin syystä minä kuitenkin kierrän sen aina vastapäivään ja lähden parkkipaikalta Saarilammen suuntaan.

Polku sukeltaa seti alkuun vanhaan hämärään kuusimetsään, jonne auringonvalo siivilöityy oksien lomasta. 

Klassarinkierros-Metsä1.JPG#asset:884

Pian vastaan tulee pieni joki, jonka yli kulkevalle sillalle pysähdyn joka kerta ihastelmaan rehevää kasviloistoa. Tämä silta on mielestäni yksi reitin kohokohdista.

Klassarinkierros-Rentukka3.JPG#asset:888

Keväällä joki on todella kaunis, kun sitä reunustavat rentukat loistavat keltaisena nauhana molemmin puolin. Rentukan ensimmäiset kukat ovat varma kevään merkki ja ilahduttavat mieltä. Vaikka minulla on joesta kymmeniä kuvia, pysähdyn sillalle joka kerta ottamaan muutaman uuden kuvan. 

Klassarinkierros-Rentukka1.JPG#asset:887

Rentukat ovat tämän kevään osalta avautuneet ja ovat parhaimmillaan, joten nyt niitä pääsee jo ihastelemaan. Rentukka kukkii myös kesällä, joten tälle reitille kannattaa lähteä myöhemminkin kesällä.

Joelta polku saapuu Saarilammen pohjukkaan ja seurailee Saarilammen rantaa. Polulta voi poiketa Saarilammen nuotiopaikalle ihastelemaan maisemia. Lasten kanssa retkeillessä tämä on oiva ensimmäinen pysähdyspaikka raottaa eväspussia. Oma lempipaikkani on niemen nokassa, jossa voi ihastella lintujen kevätpuuhia.

Klassarinkierros-Saarilampi1.JPG#asset:889

Tällä kertaa polulla oli joku muukin auringonpaisteessa lämmittelemässä.

Klassarinkierros-Käärme.JPG#asset:891

Nuotiopaikan jälkeen polku jatkuu hetken metsäautotienä, kunnes kapenee jälleen ja pujahtaa takaisin kuusimetsään. Vasemmalla pilkottaa Kurjolampi. Polku kiemurtelee kauniin sammalmattoisen metsän läpi ja nousee ylöspäin kunnes vihdoin saavutaan Klassarinkalliolle. Kallio on yksi Nuuksion kansallispuiston korkeimmista huipuista (107,1 m) ja näkymät ovat upeat. Tämä on ihanteellinen pysähdyspaikka eväiden syöntiä varten, jos niitä Saarilammen nuotiopaikan pysähdykseltä vielä jäi jäljelle.

Klassarinkierros-Klassarinkallio.JPG#asset:883

Loppumatka lasketellaankin alamäkeä takaisin tielle ja parkkipaikalle.

Nuuksion kartan voi kätevästi tulostaa mukaan luontoon.fi sivuilta. Klassarinkierros on merkitty karttaan violetillä värillä.

Nämä kuvat ovat viime keväältä, aivan pian lähden taas tämän kevään tarkastuskierrokselle. Mukavaa kevätpatikkaa!

-Kaisa