Kevät tuli Nuuksioon - Ihana alkukevään iltalenkki Nuuksiossa

19.04.2017

Pari viikkoa sitten päätimme lähteä lauantaina iltakävelylle Nuuksion kansallispuistoon. Hurautimme autolla Valklammentien parkkipaikalle ja lähdimme kohti Kattilaa. Polku on merkitsemätön, joten eväiden lisäksi mukaan pakkasimme myös Nuuksio-Luukin -retkeilykartan ja kompassin.

Märkä-polku_result.JPG#asset:783

Kevään merkkejä näkyi heti Valklammentien ojan pientareilla. Pajunkissat pörhistivät turkkejaan ilta-auringossa.

Pajunkissa_result.JPG#asset:779

Reitti kulkee keskellä Nuuksion upeita maisemia kallioiden yli, välillä ohittaen soisempia alueita. Polku on leveä ja sitä on helppo seurata. Metsässä oli ihanan hiljaista, kevääseen heräilevä luonto tuntui rentouttavalta. Vain talitiaiset seurasivat meitä uteliaina. Palokärjen kutsu kuului kauempana.

Polku_result.JPG#asset:782

Ohitimme Vähä-Saarilammen sen eteläpuolelta. Järvi oli vielä aivan jäässä, mutta huhtikuussa kevään edetessä jäät alkavat jo olla paikoin niin heikkoja, ettei jäällä kävelyä enää kannata ajatella. Pysähdyimme järven rantaan ihailemaan maisemia ja tarkastimme kartasta kävelemämme matkan.

Metsässä oli ihanan hiljaista, kevääseen heräilevä luonto tuntui rentouttavalta. Vain talitiaiset seurasivat meitä uteliaina. Palokärjen kutsu kuului kauempana.
Vähä-Saarilampi_result.JPG#asset:781

Kävelymme aikana ohitimme monta muurahaispesää ja ainakin yhdessä niistä näkyi jo liikettä. Kylmästä kankeina, mutta sisukkaina ensimmäiset muurahaiset olivat pesän korjaus talkoissa. Ehkäpä aiemmin kuulemamme palokärki oli käynyt talven aikana etsimässä muurahaisia ruoakseen. Talkoolaisilla on kova urakka edessään saadakseen onkalon korjattua.

Muurahaiset-1_result.JPG#asset:780

Nuuksiossa retkeillessä maasto on vaihtelevaa, välillä kiivetään ylöspäin ja välillä alas. Ihmekös tuo, kun järviylängöllä ollaan. Jos keväällä katselee silmä tarkkana jyrkkiä kallionseinämiä, saattaa löytää sulamisvesien muovaamia upeita jääpuikkomuodostelmia. Meillä kävi tuuri ja löysimmekin kallion varjoisalta puolelta monenlaisia heinoja puikkorivejä.

Jääpuikkoja.JPG#asset:787

Kattilan nuotiopaikalla nautimme eväät ja levähdimme hetken ennen paluumatkaa Nuuksion halki takaisin kotiin. Matkaa tälle alkukevään kävelylle kertyi juuri mukavat 6-7 kilometriä ja poluilla tapasimme vain yhdet vastaantulijat. Muutoin metsä oli vain meitä varten. Tyytyväisin mielin kotiin palasi tyyni pariskunta.

Leskenlehdet-1_result.JPG#asset:784

Mukavaa kevään odotusta!

-Kaisa