Kuu kiurusta kesään…

25.05.2016

Uskon, että jokainen seuraa omalla tavallaan kevään saapumista pitkän pimeän talven jälkeen. Olkoon se naapurin kaunis vaahterapuu tai lehtiin vähitellen puhkeavat hiirenkorvat lenkkipolun varrella. Myös minulla on omat rituaalini kevään saapuessa. Joka kevät luonnon tarkkailu on minusta yhtä kiehtovaa.

Heti tammikuun alussa huomaan päivän pidentyneen. Enää ei ole pilkkopimeää, kun lapset lähtevät kahdeksan aikoihin kouluun.

Helmikuussa kuulen usein helmipöllön puputtelevan Kaitlammen metsissä. Tänä vuonna helmipöllö jäi kuulematta, mutta huuhkaja sen sijaan jaksoi huhuilla helmikuun iltoina koiran lenkityksen ajan.

Maaliskuussa alan odottaa muuttolintuja. Ensimmäiset kevään muuttolinnut Tervalammella ovat Siuntionjoen suulle saapuvat laulujoutsenet. Ensin ne käyvät katselemassa, onko järven suulle jo ilmaantunut sulaa paikkaa. Jos on, ne jäävät siihen. Hieman laulujoutsenten jälkeen samoille vesille saapuvat sinisorsat ja ensimmäiset telkät. Tänä vuonna kevät oli aikaisessa ja sorsat olivat joella jo ennen maaliskuun puolta väliä.

joutsen_telkka-1200x462.jpg#asset:508

Maaliskuun loppupuolella aamut ovat taas valoisampia. Kevään tuntee, kuulee ja haistaa. Linnut laulavat jälleen. Mustarastas lurittelee iltalaulunsa. Näihin aikoihin seuraan tiiviisti erästä etelänpuoleista tienpenkkaa. Eräänä päivänä nousee yksi keltainen kukka, leskenlehti. Seuraavana päivänä niitä on jo useampia. Tänä vuonna näin aivan maaliskuun loppupuolella ensimmäisen kiurun istuskelemassa pajupuskassa.

leskenlehti-20151.jpg#asset:509

Huhtikuussa saapuu sepelkyyhky. Se huhuilee iltasella Nuuksion metsistä.

Samaan aikaan alan seurata jäiden lähtöä järvestä. Auringon paistaessa jää alkaa ensi ”laulaa”, se pitää samanlaista kumisevaa ääntä myös jäätyessään. Pian jään pinta alkaa vettyä ja tummua. Meillä päin yleensä ensin aukeaa Poikkipuoliainen ja sitten Kaitlampi. Pian on aika laskea veneet vesille.

Seuraavat etappini ovat sinivuokko ja näsiä. Sinivuokko ilmestyy yleensä ensimmäisenä Villa Toinin vieressä olevaan kuusikkoon. Poikkipuoliaisen rannassa kukkii näsiä.

sinivuokko_2015-1200x675.jpg#asset:511

Toukokuun edetessä myös hyttyset ilmaantuvat iloksemme. Hyönteisten myötäsaapuvat myös viimeiset muuttolinnut, ensin västäräkit ja lopulta pääskyset. Toukokuun lopulla kukkii kielo ja tuomi.

Nyt on kesä.

-Annu