Mustikkametsässä

28.07.2016

Kun lapset olivat pieniä, lähdimme usein heinäkuussa yhdessä poimimaan mustikoita. Yleensä saalis ei ollut kovin merkittävä, mutta tärkeämpää oli matka eikä perille pääsy. Kaikilla lapsilla oli omat mukit, joihin marjoja kerättiin.

mustikkametsassa.jpg#asset:578

Yritin motivoida poikia keräämään marjoja talven varalle. Yhdestä mukillisesta tehtäisiin mustikkamuffinsseja, mutta kahdesta mukillisesta tulisi jo mustikkapiirakka. Aina kun metsästä tultiin kotiin, tehtiin yhdessä mustikkamuffinsseja.

Olen vuosien aikana tehnyt paljon erilaisia mustikkapiirakoita ja varmasti satoja muffinsseja, mutta ohessa kaksi reseptiä, joihin palaan aina uudelleen ja uudelleen. Mustikkapiirakkaohjeen olen saanut lapseni luokkakaverin äidiltä Merjalta, mustikkamuffinssiohje puolestaan löytyi vuosia sitten Anna-lehdestä.

Parhaat mustikkamuffinssit
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1,25 dl maitoa tai kermaa
125 g sulatettua voita
2 dl mustikoita tai puolukoita

Sekoita kuivat aineet. Lisää seokseen marjat. Tee kuoppa kuivien aineiden keskelle.
Sekoita keskenään muut aineet ja kaada kuoppaan. Sekoita taikinaa niin, että jauhot sekoittuvat. Sekoita kuitenkin mahdollisimman vähän, etteivät marjat mene rikki.
Käytä Amerikan muffinssivuokia tai muffinssipeltiä ja täytä ne lähes täyteen.
Paista uunissa noin 15 min 225 asteessa, kunnes muffinssit ovat kullanruskeita.

mustikkamuffinssi.jpg#asset:579

Merjan mustikkapiirakka
3 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1,25 dl sokreria
3 tl leivinjauhetta
200 g voita
5 dl mustikoita tai muita marjoja

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon rasva. Painele ¾ taikinasta voideltuun piirakkavuokaan.
Levitä päälle mustikat ja ripottele päälle hillosokeria (myös tavallinen sokeri käy).
Levitä muruina päälle loppu taikinasta.
Paita uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

-Annu