Kestävä ei riitä - Nyt puhutaan uudistavasta matkailusta

10.11.2021

Kestävä matkailu on nyt monilla mielessä. Aihetta pohtivat matkailualan yritykset, maiden hallitukset sekä ylikansalliset järjestöt.

Kestävä matkailu ei kuitenkaan nähdäkseni riitä, sillä se tarkoittaa ainoastaan matkailun kielteisten vaikutusten minimointia. Tämä on toki hyvä alku. Massaturismin haasteet ovat kuitenkin suuria ja ympäristötuho kiihtyvällä vauhdilla etenevä asia, mistä syystä ongelmien minimoinnin lisäksi tarvitaan enemmän.

Nyt pitäisikin puhua uudistavasta matkailusta (regenerative tourism). Yhdessä Heidi Savolaisen (Seikkailuapinat / Adventure Apes) kanssa edustimme pari viikkoa sitten Suomea uudistavan matkailun konferenssissa, jonka järjesti Pohjoismaisen Atlantti-yhteistyön laitos NORA. Tanskan Färsaarilla lokakuussa 2021 pidettyyn konferenssiin osallistui joukko vastuullisia matkailualan yrittäjiä eri Pohjoismaista ja konferenssin tavoite oli jakaa tietoa ja oppeja siitä, miten kestävää matkailua voi kehittää kohti uudistavaa matkailua.

20210318_125212.jpg#asset:1691


”Uudistavan matkailun idea on, että sen vaikutus kohteen ympäristöön ja asukkaiden elämään on positiivinen eikä negatiivinen tai neutraaliin pyrkivä”, Savolainen tiivistää.

Kotiinpaluun jälkeen olemme halunneet nostaa aiheen pöydälle myös Suomessa ja jakaa saamaamme osaamista.

”Turismi on lähdössä pandemian jälkeen taas nousuun, joten olisi oikein hyvä aika keskustella uudistavasta matkailusta ja sen mahdollisuuksista.”

Jos matkailijoilta jäisi muutakin jälkeen kuin roskat kerättäväksi

Mitä uudistava matkailu sitten käytännössä voi tarkoittaa?

Otetaan esimerkiksi Nuuksion kansallispuisto. Meille tulee tänne paljon retkeilijöitä, jotka tuovat omat eväät mukanaan, eikä Nuuksiolle tai sen asukkaille jää heistä muuta kuin roskat kerättäväksi. Suomen matkailuvaltti on nimenomaan luonto, joten matkailua pitäisi lähestyä sen tarpeita ajatellen. Nuuksiossa retkeilijöille voisi vaikkapa tarjota enemmän paikallisten yrittäjien palveluita ja paikallisten asukkaiden mielipidettä uusien reittien ja parkkipaikkojen sijaintiin olisi tärkeää kuulla.

Hawkhill toteuttaa jo omalta osaltaan uudistavan matkailun periaatteita. Hawkhillin keittiöstä lähtee ruoka-apua hyväntekeväisyyteen ja olemme olleet mukana organisoimassa paikallisia ravintoloita tukenutta ruoka-apu -kampanjaa. Hawkhill on myös ollut mukana kehittämässä alueemme jätekeräyksen kierrätysmahdollisuuksia. Vuokraamme parhaillaan valmistuskeittiön Kyläyhdistyksen ylläpitämältä kylätalolta, joka toimi ennen Tervalammen kouluna. Oman keittiön rakennussuunnitelmista luovuttiin, koska haluttiin tukea kylätalon toimintaa.

20201115_130451.jpg#asset:1689


Heidi Savolaisen Kuusamossa ja Orivedellä toimiva Adventure Apes / Seikkailuapinat puolestaan järjestää leirikouluja kestävistä luontoarvoista ja yhteisöllisyydestä. Yritys toimii vanhassa kyläkoulussa, ympäröivää kyläyhteisöä hyödyttäen. Syyskuussa 2021 järjestettävään valtakunnalliseen Lähiruokapäivään Seikkailuapinat kutsui mukaan koko Vasaraperän kylän.

"Yhdessä kyläläisten kanssa suunnittelimme kaikille avoimen tapahtuman, jossa tarjoiltiin kylän yhdessä suunnittelema ja valmistama maalaismenu. Yritykseni sponsoroi tapahtumaan tilat ja projektinjohdon, mutta tuotto laitettiin kylän yhteiseen pottiin", Savolainen jatkaa.

jakoa5.jpg#asset:1690


Orivedellä puolestaan toimii Savolaisen perustama Orivesi Grannies go International -yhteisö, jossa tuodaan yhteen paikallisia ikäihmisiä kansainvälisten vieraiden kanssa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen sekä kulttuurivaihto ovat toiminnan keskiössä.

Molemmat yritykset ovat Green Key -sertifioituja ja molemmilla on Visit Finlandin myöntämä Sustainable Travel Finland -merkki. Toki yritykset noudattavat myös kestävän matkailun periaatteita eli tekevät vastuullisia valintoja ja säästävät ympäristöä. Mutta asian voi viedä pidemmällekin, kun ryhtyy etsimään siihen paikallisesti sopivia keinoja.

Uudistavaan matkailuun sopii hyvin partiolaisten motto: Jätä se paremmaksi kuin sen löysit sen!

-Annu


Lisätietoja:

Annu Huotari

Tuomelantila mty/ Hawkhill annu@hawkhill.fi

+358 456251191

Tervalampi, Vihti


Heidi Savolainen

Seikkailuapinat Oy / Adventure Apes Ltd.

+358 40 770 9874 info@adventureapes.fi

Kuusamo ja Orivesi