Onnistuneiden rapujuhlien järjestäminen

22.08.2016

Kesä on jo kääntynyt kohti loppuaan. Jotenkin sen tuntee ulkona kävellessään, vaikka aurinko paistaa ja lämmittää vielä. Ilma tuoksuu erilaiselta. Syksy on tulossa. Se tarkoittaa yhtä asiaa. Kohta niitä taas saa. Pitää vaan etsiä kaulurit ja laulukirjat. On rapujuhlien aika!

rapu-3.jpg#asset:616

Söin ensimmäistä kertaa rapuja vasta muutama vuosi sitten tavattuani vaimoni. Hän on syönyt rapuja pienestä pitäen perheensä kanssa ja rapukausi on hänelle vuoden suuri juhla-aika.

Olen vuosi toisensa jälkeen seurannut kuinka vaimoni taikoo toinen toistaan upeampia rapujuhlia perheellemme ja ystävillemme. Rapujuhlien järjestäminen vaikutti mielestäni haastavalta hommalta, kunnes vaimoni kertoi omat pikkuvinkkinsä ja ymmärsin, että se onnistuu myös ihan tavalliselta kuolevaiselta!

rapu-16.jpg#asset:618

Rapujuhlien valmistelut

Valitse paikka. Mökillä juhliin saa upeaa tunnelmaa, mutta juhlat voi hyvin järjestää myös omassa kodissa.

rapujuhlat-kattaus11.jpg#asset:622

Lähetä kutsut. Perinteisiin rapujuhliin kuuluu snapsit ja juomalaulut. Rapupöydän ääressä viihdytään pitkään ja se on upea tapa viettää iltaa perhe- tai ystäväpiirissä. Toki ravut sopivat myös tunnelmalliseen iltaan paremman puoliskon kanssa.

Suunnittele sopiva valko-punainen koristelu. Tyylikkään ilmeen saa esimerkiksi valkoisella pöytäliinalla ja punaisilla tai puna-valkoruudullisilla serveteillä. Rapupöytä ei paljon koristeita kaipaa, sillä pöytä täyttyy helposti leipälautasista, laseista, käsienpesukulhoista ja ennen kaikkea saksiniekoista.

Ravusta ja keitä tai tilaa ravut. Suosi suomalaista, vältä pakasteita. Keitetyt ravut säilytetään keitinliemessään viileässä. Muista nostaa ravut kuivamaan 1-2 tuntia ennen tarjoilua!

rapu-8.jpg#asset:617

Suunnittele illan menu. Ravut eivät ole kovin täyttäviä, joten jotain muuta on syytä tarjota. Usein ravut syödään alkuruuaksi ja pääruoka nautitaan niiden jälkeen. Meidän perheessämme on kuitenkin tapana syödä ensin alkuruoaksi esimerkiksi sesonkiin sopivasti sienikeitto. Tämän jälkeen voi rauhassa nauttia ravuista, lauluista, snapseista ja hyvästä seurasta! Ruokajuomaksi rapujen kanssa sopii mainiosti esimerkiksi alsacelaista riesling.

Lopuksi herkutellaan vielä jälkiruoalla. Rapujen jälkeen tuskin enää on kova nälkä, mutta suolaisten rapujen jälkeen on mukava raikastaa suuta jollain makealla. Tähän sopii hyvin vaikka leipäjuusto ja lakkahillo. Se on myös helppo valmistaa, eikä emännän/isännän tarvitse enää rehkiä.

rapujuhlat-5.jpg#asset:620

Muistilista

  • Pöytäliina ja servetit.
  • Rapukaulurit.
  • Ravut isolla lautasella. Koristele esimerkiksi kruunutillillä.
  • Käsienpesukulhot. Rapujen syöminen on sotkuista puuhaa, välillä on hyvä huuhtaista kädet. Lisää sitruuna tai vaikka viinimarjapensaan lehti koristeeksi ja raikastamaan.
  • Lautaset ja rapuveitset.
  • Leipälautanen.
  • Viinilasit, vesilasit ja snapsilasit.
  • Juomalaulujen sanoja.
  • Leivänpaahdin lähettyville.


rapujuhlat-3.jpg#asset:619

Lisävinkkejä rapujuhlien etiketistä saa internetistä esimerkiksi täältä.

Makoisaa rapusesonkia!

-Matti

rapujuhlat-6.jpg#asset:621