Pannunalunen viinipullon korkeista

11.08.2016

Mökeissämme vierailleet ovat saattaneet kiinnittää huomiota viinipullonkorkeista tehtyihin pannunalusiin. Ne ovat huolella käsintehtyjä ja jokainen niistä on ainutlaatuinen.

WP_20160727_13_16_23_Pro.jpg#asset:603

Korkkitaiteilijamme on appiukkoni Guido. Hän teki ensimmäiset pannunaluset viinipullonkorkeista jo seitsemän vuotta sitten. Ensimmäisissä alusissa oli pelkät kehikot korkkien ympärillä ilman takalevyä ja ne osoittautuivat käytössä hauraiksi eivätkä korkit tahtoneet pysyä paikallaan. Nuo aluset ovat vielä olemassa, mutta ne eivät enää läpäise tarkan Guidon laatuvaatimuksia. Seuraavassa versiossa kehikon taakse laitettiin vanerilevy ja kehikko tehtiin kulmalistasta. Tämä malli onkin osoittanut oikein hyväksi ja on edelleen tuotannossa. Mökeissämme olevat pannunaluset ovat tätä mallia.

Guidon näppärissä käsissä syntyy kuutta eri mallia pannunalusia. Hankalimmat ovat kukonaskel- sekä vinorivikuviot. Taiteilijamme tuntee myös viininsä ja hänen päämääränään on, että yhden pannunalusen jokainen korkki on erilainen. Siinä onkin haastetta kerrakseen! Pannunalunen voi nimittäin olla isokin. Yhden pannunalusen tekeminen kestää kolme päivää, sillä Guido lakkaa kehyksen kolmeen kertaan. Mutta hänellä saattaa olla monta alusta yhtä aikaa työnalla.

WP_20160717_12_19_58_Pro.jpg#asset:604

Kaikkia pulloja, joiden korkeista pannunalusia tehdään, emme toki ole itse juoneet. Korkkeja saadaan lahjoituksena ystäviltä ja tuttavilta. 

Koska muovi- ja kierrekorkit ovat syrjäyttäneet luonnonkorkit monessa viinipullossa, on Guidolla ainainen korkkipula! Jos sinulta löytyy korkkeja, jotka haluaisit lahjoittaa, otamme ne mielellämme vastaan. Laita meille sähköpostia osoitteeseen info@hawkhill.fi, niin sovitaan asiasta tarkemmin.

Ammattilaisen vinkit pullonkorkkipannunalusen tekoon:

Viinipulloissa on kolmen pituisia korkkeja. Yleinen sääntö on: mitä pidempi korkki, sitä parempi viini.

WP_20160727_11_58_57_Pro.jpg#asset:605

Lajittele ensin korkit pituuden mukaan. Eripituiset korkit eivät yleensä sovi samaan aluseen. Keskipituiset korkit ovat parhaita pannunalusiin, toki muitakin voi käyttää riippuen valitun mallin mittasuhteista.

Päätä malli ja kokoa korkkipalapeli. Älä vielä liimaa korkkeja kiinni!

Päätä kehikon mitat ja sahaa oikeankokoiset palat kulmalistasta. Huomaa, että listat tulee sahata jiiriin, jotta saat kulmat sopimaan yhteen. Sahaa takalevy ohuesta vanerista. Liimaa sivulistat ja takalevy yhteen puuliimalla. Nyt pannunalusen kehikko on valmis.

WP_20160727_13_17_03_Pro.jpg#asset:607

Kun kehikko on kuivunut, asettele korkit paikoilleen ja liimaa ne kiinni. Useimmissa malleissa joudut halkaisemaan laidoille tulevat korkit. Tämä on kätevintä tehdä sen jälkeen, kun muut korkit on liimattu. Näin tiedät tarkalleen, minkäkokoisen sivupalan tarvitset. Korkin voi sahata helposti vaikka terävällä sahalaitaisella keittiöveitsellä.

WP_20160727_13_16_07_Pro.jpg#asset:606

Lakkaa kehikko lopuksi kolmeen kertaan. Anna lakan kuivua kunnolla ennen seuraavaa lakkauskertaa.

Korkkipannunalunen on mukava käytännöllinen ja kestävä. Korkin päälle voit laittaa uunivuoan suoraan uunista, eikä korkille tapahdu mitään. Sen voi antaa vaikkapa ystävälle lahjaksi.

WP_20160727_13_16_23_Pro.jpg#asset:603

Mukavia nikkarointihetkiä toivotellen.

-Kaisa ja Guido