Rikkaruohosta superyrtiksi

29.05.2016

Eräänä kesäkuisena aamuna ihailen jälleen kerran kotimme ympärillä avautuvaa keltaista kukkaloistoa. Ajatella – puoli hehtaaria voikukkaa. Isännän leikkuri ei edelleenkään käynnisty. Mieleeni tulee innokkaasti Martoissa toimivan ystäväni Hilkan resepti voikukkamarmeladista. Voisihan sitä kokeilla. Raaka-aine ei ainakaan lopu kesken.

voikukka_1.jpg#asset:513

Voikukka on nokkosen ohella oikea supervilliyrtti. Kaikki kasvin osat soveltuvat käyttöön. Voikukan nuoria lehtiä voi käyttää salaatteihin ja niiden maku on vähintään rukolan veroinen. Nuppuja sen sijaan voi säilöä etikkaan ja käyttää kapriksen tavoin tai ihan sellaisenaan. Voikukan terälehdet puolestaan soveltuvat salaatteihin koristeeksi, villiyrttijuomaan tai vaikka viinin valmistukseen. Terälehtiä voi lisätä myös voista ja maitorahkasta valmistettavaan yrttilevitteeseen. Nyppiessä tulee kuitenkin olla erittäin huolellinen, sillä vihreistä osista tulee ikävä kitkerä maku.

WP_20150523_12_15_01_Pro.jpg#asset:514

Voikukkamarmeladi

  • Keltaisia terälehtiä
  • Vettä
  • Marmeladisokeria

Kerää puhtaita ja kuivia terälehtiä tarvittava määrä. Kiehauta vesi ja lisää terälehdet. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
Siivilöi terälehdet pois. Lisää ”terälehtimehuun” marmeladisokeri. Kiehauta marmeladisokerin ohjeen mukanaan.
Purkita heti puhtaisiin lasipurkkeihin ja sulje kansi.
Tarjoa lettujen tai pannukakun lisukkeena tai paahtoleivän tai voisarven kera aamiaisella. Maku on mieto, hieman hunajainen ja väri kaunis vaaleankeltainen.

WP_20150523_14_56_04_Pro.jpg#asset:515

Voikukan juuria on aikoinaan käytetty kahvin korvikkeena ja myös käytetty juurekkaiden tavoin. Kukkien höytyviä on kerätty tyynyjen täytteiksi.

Näe voikukka oman puutarhasi mahdollisuutena!

-Annu

Kiinnostavatko villiyrttiretket? Katso tarkemmin: Hawkhill Nature – Ohjelmaa luonnossa

Villiyrttikausi on nyt parhaimmillaan. Lisää villiyrttijuttuja tulossa lähiaikoina.