Tunnelmallinen jäälyhty

05.01.2017

Minulla on ollut tapana tehdä kotiin jäälyhtyjä aina kun se vain säiden puolesta on ollut mahdollista. Mökeillämme vierailleet tietävät, että usein myös mökkiemme pihoja tai avannon reunaa koristavat kauniit jäälyhdyt.

Jäälyhty_6.jpg#asset:681

Jäälyhtyjen tekeminen on helppoa ja muutamalla niksillä varmistat, että lopputuloksena kaunis, ehjä lyhty.

1. Täytä astia vedellä melkein pintaan asti.

Lyhdyn voi tehdä mihin tahansa noin 2-10 litran kokoiseen muoviseen astiaan, kunhan se ei ole ylöspäin kapeneva, koska tällöin lyhty ei pääse tulemaan ulos.

Veteen voi astian reunoille voi laittaa koristeeksi vaikka havuja tai veden voi halutessaan värjätä karamellivärillä tai mehulla jos haluat värillisiä lyhtyjä. Itse olen tykästynyt perinteiseen ilman koristeita olevaan lyhtyyn.

Jäälyhty_4.jpg#asset:682

2. Laita lyhty ulos jäätymään.

Paras ajankohta tehdä lyhtyjä kun pakkasta on lähemmäs 10 astetta. Toki lyhty syntyy pienemässäkin pakkasessa, mutta vaati enemmän aikaa jäätyäkseen.

Kymmenen asteen pakkasessa noin 12 tuntia riittää yleensä hyvin.

3. Tarkista jään paksuus. 

Paras tapa on heiluttaa lyhtyä varovasti, jolloin näet, mikä osa on vielä sulaa. Lyhdyn ei kannata antaa tulla liian paksuksi, mutta myös liian ohut jää rikkoo lyhdyn helposti. Tämä on tärkeä vaihe, sillä useimmiten lyhty hajoaa, kun sitä irroittaa astiasta.

Jäälyhty_1.jpg#asset:684

4. Nosta lyhty sisälle.

Kun jää on sopivanpaksuista, nosta lyhty sisälle esimerkiksi lattialämmityksen päälle korkeintaan puoleksi tunniksi. Kun lyhty on sulanut hieman pohjasta ja reunoilta, se lähtee irti itsestään.

5. Tee kolo kynttilälle

Jäälyhty_2.jpg#asset:678

Ota avuksi pieni taltta tai tasapäinen ruuvimeisseli ja riko pohjapuolelta keskeltä jäätä sen verran että saat tehtyä reiän ja valutettua veden ulos.

6. Kaada lyhty tyhjäksi.

Jäälyhty_3.jpg#asset:680

Ja riko vesitaskun päältä jää. Anna lyhdyn kuivua ja jäätyä hetken. Laita lyhdyn sisään kynttilä ja nauti lyhdyn tunnelmallisesta valosta.

Jos lyhdystä rikkoutuu pala sen saa yleensä laitetta takaisin paikalleen. Pakkasessa pala jäätyy nopeasti kiinni ja lyhtyä voi hyvin käyttää.

Jäälyhty_5.jpg#asset:683

-Annu