Vastuullisuus on luonnon vetovoimasta kumpuavan yrittämisen peruskallio - tätä se on käytännössä

13.01.2021
Hawkhill-vastuullisuus.jpg#asset:1640

Suomessa on 11.200 ammattimaisesti vuokrattavaa mökkiä sekä valtava määrä tilastojen ulkopuolelle jäävää vuokraustoimintaa. Kesämökkejä maastamme löytyy yli 500.000.

Mökkien käyttöaste, kahden kodin ylläpito, yli 90 prosenttisesti henkilöautoilla tapahtuvat mökkimatkat sekä huoleton kuluttaminen kasvattavat suomalaisten hiilijalanjälkeä. Maailmanlaajuisesti matkailu aiheuttaa lähes 10 prosenttia kaikista ihmisen aiheuttamista kasvihuonepäästöistä.

Jokaisen vuokramökin sähkön ja veden kulutuksella, muovijätteellä ja kertakäyttöastioilla on vaikutus mökkeilyn perusajatukseen, puhtaasta luonnosta nauttimiseen.

Haukkamäellä matkailupalveluiden perinne ylettyy kauas ennen päästölaskureiden aikaa, mutta matka kestää tarkastelua myös ympäristönäkökulmasta ja vuokramökki vastaa moneen ympäristökysymykseen.

Lähes 60 vuoden perinteet mökkivuokrauksessa

Voimme kutsua itseämme mökkivuokrauksen pioneereiksi. Isovanhempamme rakensivat 60-luvulla mökkejä vuokratakseen niitä helsinkiläisille. Eino-vaari näki kysynnän kasvavan, jo silloin kaupungista haluttiin luontoon. Matka tänne oli pitkä ja tiekin piti rakentaa itse.

Mökkien pohjissa käytettiin vanhan kotitalon pohjaa, kodin josta oli lähdetty evakkoon ja etsimään uutta elämää. Puu tuli lähimetsästä ja ruoka maatiloilta.

Liiketoimintaa luontoarvojen säilymisen puolesta

Mökkien sijaan Hawkhillin tuote on elämys, joka nojaa vahvasti ympäristöön. Luontoon, jonka hyvinvointi ei ole enää itsestäänselvyys vaan meidän pitää varjella sitä.

Kalakantojen heikkeneminen, sinilevä ja eläimien poissaolo uhkaavat luonnon tasapainoa. Kolmannes kaikista Suomen lajeista kuuluu Ympäristökeskuksen julkaisemalle uhanalaisarvioinnin punaiselle listalle, talvi ei ole etelässä enää varmasti luminen.

Kun mökkipihan linnunlaulu hiljenee, voi syy olla siinä, että meillä pesivistä 246 lintulajista on uhanalaisia jo kolmannes. Perheyrityksemme liiketoiminnan elinaikana Euroopan vaelluskalojen kannat ovat pienentyneet yli 90 %.

Kestävän matkailun edelläkävijyys on tekoja tänään

Oman tekemisen ohella on näytettävä esimerkkiä siitä, miten luontomatkailussa tulee toimia. Kirjata ylös toimet ja laskea niiden vaikuttavuus. Jos vuokramökin ympäristövaikutus ei tunnu merkittävältä, voi muoviroskan, kertakäyttöastioiden, turhan vedenkulutuksen ja fossiilisten polttoaineiden käytöstä aiheutuvan ympäristöhaitan kertoa 11.200:lla.

Kunnolla tehty hirsimökki on luonnon materiaalia ja kestää yli 100 vuotta, isovanhempien ensimmäinen mökki on edelleen suvun käytössä ja isän taannoin käsinveistämät hirsimökit huippukunnossa.

Kaikkien alueen toimijoiden pitää ymmärtää alueen luontoarvo ja sen vetovoima. Me olemme perustaneet Nuuksio Lakeland -hankkeen, joka tuo meidät yhteen ja tätä sidettä vahvistetaan.

Kestävän mökkivuokrauksen toimenpiteitä:

 • puhdasta energiaa (uusiutuvaa tai ydinvoimaa)
 • puhdas lämmitysmuoto
 • kestävä pitkän elinkaaren rakentaminen
 • rakennetaan massiivipuusta sitomaan hiiltä
 • liikkumisen ja kuljetusten päästöjen vähentäminen (sähköautot)
 • ei kertakäyttöisiä tuotteita
 • kierrätä kaikki liiketoiminnan jätteet
 • ruokalistalla kasviksia, järvikalaa ja riistaa
 • ympäristömerkityt pesu- ja puhdistusaineet
 • vedensäästö rajoittimilla esimerkiksi rajoittamalla suuttimia 30%
 • opasta vieraitasi toimimaan oikein mökeilläsi ja myös kotona

Puhdas jalanjälki 60 vuoden matkalta

Haukkamäeltä löytyy Nuuksio alueen ensimmäinen Green Key -sertifikaatti ja Hawkhill sai ensimmäisten joukossa Sustainable Travel Finland -merkin. Tavoitteemme on tehdä liiketoiminnastamme hiilinegatiivista, ei tulevan toiminnan vaan koko historian ajalta. Tämä tapahtuu minimoimalla kaikki liiketoiminnan päästöt tarjoiluista, lämmitykseen sekä sähköön ja liikkumiseen.

Tänä vuonna keskitymme hiilen sitomiseen ennallistamalla Haukansuon, istuttamalla puita pelloillemme ja jatkossa sijoittamalla muihin hiiltä sitoviin toimiin. Näin yrityksemme sitoo enemmän CO2:sta kuin päästää ja hyvitämme yrityksemme historialliset päästöt vuodesta 1963 alkaen.