Vieraskynä: Hawkhill – rentoudu, nauti ja avaudu uusille ideoille

14.12.2021
02-kalliolla-hawkhill.jpg#asset:1723

Perinteitä ja loistavaa luontoa

40 kilometrin päässä Helsingistä sijaitsee Hawkhillin mökkikylä ja ohjelmapalveluyritys, johon pääsimme tutustumaan liittyen matkailun opintoihimme Perho Liiketalousopistossa. Vierailu alkoi kävelyllä kauniin, rauhaisan metsän poikki. Opastajamme Annu Huotari, yksi Hawkhillin perheyrittäjistä, kertoi vaarinsa tehneen aikanaan tien, jota pitkin Hawkhillin maille kuljimme. Tästä tuli tunne, että pääsimme vierailun alusta asti osaksi paikan perinteitä ja heti huomasi sen arvostuksen ja sitoutumisen, joka yrittäjillä paikkaa kohtaan on.

Mökkitieltä poikkesimme pienelle polulle, joka kuljetti meitä ohi Haukansuon. Hawkhill on panostanut Haukansuon entistämiseen sekä ilmastosyistä, että suojellakseen Nuuksion alueen luonnon monimuotoisuutta. Eteläisestä Suomesta on kuivatettu paljon soita rakentamisen ja teiden tieltä, joten soiden entistäminen onkin tärkeää tulevaisuuden luonnon turvaamiseksi.

Hawkhillin ihanat villat

04-villa-taavetti-sisa.jpg#asset:1713:small Näkymä Villa Taavetin keittiöstä03-villa-taavetti-ulko.jpg#asset:1712:smallVilla Taavetin ulkopuolta06-villa-juhani-sauna.jpg#asset:1715:smallVilla Juhanin ihana sauna05-villa-juhani-terassi.jpg#asset:1714:smallVilla Juhanin rantamaisema 07-villa-juhani-olohuone.jpg#asset:1716

Tunnelmaa Villa Juhanin tupakeittiössä

Haukkamäen valloituksen jälkeen Annu esitteli meille Hawkhillin villoja. Mökkeilyn juuret johtavat Hawkhillilla jo 1960-luvulle, jolloin Eino-vaari päätti rakentaa omin käsin lautamökkejä helsinkiläisille lomalaisille vuokrattavaksi. Sittemmin Einon poika, Teuvo, rakensi käsin veistäen kolme hirsimökkiä ja myöhemmin myös korjauksen tarpeessa olevat lautamökit korvattiin hirsihuviloilla. Hirsi valikoitui rakennusmateriaaliksi erityisesti kestävyytensä ja ympäristöystävällisyytensä ansiosta, mutta mielestäni hirsi luo villoihin myös kotoisan ja lämpimän tunnelman.

Villat on nimetty suvun jäsenten mukaan ja ne olivatkin aivan ihania. Oma suosikkini niistä oli vielä erityisesti Villa Juhani. Juhani on rakennettu aivan lammen rannalle ja saunasta pääsee suoraan omaa laituria pitkin vilvoittelemaan järveen. Saunan ikkuna on kuin taideteos ulkona huojuvien puiden ansiosta ja isolla terassilla voi nauttia kesäillan hämärästä. Villassa on yöpymistilaa isommallekin porukalle, joten se on täydellinen vaikkapa työporukan virkistyspäivään. Tilava tupakeittiö kodikkaalla kakluunilla tarjoaa tunnelmalliset puitteet myös talvi-illan kokoontumiseen.

09-villa-juhani-terassi-yla.jpg#asset:1718:small

Villa Juhanin terassi ja grillialue

Villoissa yhteisöllisyyttä lisää kaikkien vieraiden käytössä oleva tavaralainaamo, josta villojen asukkaat voivat lainata esimerkiksi pihapelejä ja pelastusliivejä. Vieraiden yhteiskäytössä on myös hauskasti kallion kylkeen rakennettu suojaisa laavu, jolta löytyy kattavasti varusteltu ulkokeittiö grilleineen ja savustuspönttöineen. Nautimme kynttilöin valaistussa laavussa tunnelmallisen lounaan ja kylläpä ruoka maistuikin erityisen hyvältä raittiissa ulkoilmassa!

Tekemistä Hawkhillin vierailulla

Jos villiyrtit kiinnostavat, kannattaa vierailu Hawkhillillä ajoittaa alkukesään, jolloin kerättävää on luonnossa paljon. Olimme itse liikkeellä marraskuun alussa, jolloin luonnosta ei enää juurikaan villiyrttejä löydy, mutta Annu kertoi meille paljon mielenkiintoista tietoa alueen kasveista ja niiden käyttötavoista. Kävimme läpi tavallisimpia villiyrttejä ja Annu näytti esimerkkejä mm. nokkosesta kehrätystä langasta ja voikukkasiirapista. Villiyrttikurssin voi nykyään ostaa myös virtuaalisesti verkosta, jos haluaa mieluummin aloitella harrastusta omaan tahtiinsa. Lisätietoja villiyrttikurssista saa Hawkhillin nettisivuilta.

10-patikoimassa-hawkhill.jpg#asset:1719

Hawkhill tekee aktiivista yhteistyötä myös muiden alueella toimivien yritysten kanssa ja heidän kauttaan voikin järjestää monenlaista luontoaktiviteettia aina melonta- ja lumikenkäretkistä metsäjoogaan tai ratsastukseen. Yrityksille on tarjolla vielä laajempi kattaus tyky- ja virkistyspäivien ohjelmineen ja eräkokin järjestämine catering-mahdollisuuksineen. Hawkhill myös jatkuvasti uudistaa ja lisää tarjontaansa, joten parhaiten ajankohtaiset tekemiset selviävät suoraan yrityksen nettisivuilta.

Loma - hyvä itselle, hyvä ympäristölle

Vierailu Hawkhillilla oli mielestäni erityisen antoisa, koska yrityksessä on todella mietitty ympäristöystävällisyyttä ja yhteisöllisyyttä ja otettu ne tekemisen johtoajatuksiksi. Hawkhillilla kuuli paljon käytännön esimerkkejä, joista voi tulevaisuudessa ammentaa inspiraatiota myös omaan työhönsä. Konkreettisia tekoja ympäristön puolesta on esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaus ja minimointi. Tavoitteena on negatiivinen hiilijalanjälki ja omilla maillaan yritys esimerkiksi istuttaa puita ja entistää Haukansuota tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisöllisyyttä taas toteutetaan esimerkiksi suosittelemalla mökkivieraille lähialueen yrityksiä ja vuokraamalla catering-keittiölle tilat läheisestä vanhasta koulurakennuksesta sen sijaan, että rakennettaisiin oma uusi keittiö.

11-lintu-sydan.jpg#asset:1720

Hawkhill noudattaa toiminnassaan uudistavan matkailun periaatteita. Uudistava matkailu on vielä askeleen edellä kestävästä matkailusta, koska sen vaikutus kohteen ympäristöön ja asukkaiden elämään on positiivinen, eikä vain neutraaliin pyrkivä. Hawkhill noudattaa uudistavaa matkailua aktiivisesti suojelemalla ja entistämällä ympäröivää luontoa, tekemällä yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa ja esimerkiksi organisoimalla ruoka-apua hyväntekeväisyyteen ja kehittämällä alueensa jätteenkierrätysmahdollisuuksia. Voit lukea lisää uudistavasta matkailusta Hawkhillin blogipostauksesta.

Hawkhillilla jokainen vieras voi myös oppia jotain, sillä yritys kertoo aktiivisesti arvojaan myös eteenpäin. Tiedon jakamisen tyyli on innostava, jokainen voi tehdä jotain ja pienilläkin teoilla voi saada aikaan isoja vaikutuksia! Hawkhillin vierailun jälkeen mieli onkin virkistynyt ja täynnä uusia ideoita, mitä juuri minä voin tehdä paremmin arjessa ja tulevissa työtehtävissäni. Mielessä piilee myös pieni ihmetys, en ollut aivan ymmärtänyt miten puhdasta ja upeaa luontoa meillä täällä Suomessa on, ihan kivenheiton päässä suurimmasta kaupungistamme. Päällimmäiseksi jäi olo, että haluan palata vielä Hawkhillille ja Nuuksion järviylängön alueelle viipymään luonnossa ajan kanssa. Omasta nautiskelusta ei myöskään tarvitse tinkiä, vaan Hawkhill nimenomaan näyttää tapoja sovittaa yhteen elämyksellinen loma ja uudistava matkailu.

Mikäpä sen parempaa, kuin loma, joka jättää vain hyviä jälkiä sekä lomailijaan, että ympäristöön!

12-villa-juhani-olohuone-jarvi.jpg#asset:1722

Blogitekstin ovat kirjoittaneet Perho Liiketalousopiston matkailun opiskelijat Sanna Siponen ja Iryna Morvaniuk.