Vuoden 100 vastuullisuustekoa ovat koossa – sisältökumppanin ajatuksia
Kun kävin Hawkhillilla ensimmäistä kertaa, olin niin ihastuksissani sitä ympäröivän luonnon voimallisuudesta ja mökkien laadukkuudesta ja luonnonmateriaalien luomasta hyvän olon tunnelmasta, että yksityiskohdat menivät suurimmilta osin ohi.
Vuosien varrella, kun opin tuntemaan yrityksen omistajat ja työntekijät ja aloin ymmärtää Hawkhillin toimintamallia ja arvoja sekä pääsin seuraamaan kaiken kehittymistä, aloin päästä myös jyvälle vastuullisuustyön laajamittaisuudesta. Viestinnän ammattilaisena olen saanut urani aikana olla mukana monen yrityksen hienolla vastuullisuusmatkalla. Hawkhill poikkeaa unohtamattomasti edukseen konkreettisten tekojensa määrässä ja luovuudessa.
Tässä blogissa kerron, kuinka osallistuin Hawkhillin 100 vastuullisuusteon videosarjan tekemiseen. Sarja on katsottavissa Hawkhillin Instagram-profiilissa.
Esimerkkinä luovuudesta ja samalla myös Hawkhillin upcycling-mentaliteetista haluaisin nostaa esiin Villa Juhanin lampun. Se oli joskus muinoin puu, jota käytettiin aikanaan ladon rakentamiseen. Kun lato purettiin, puu päätyi osaksi mökin seinää. Ja kun tämä vanha mökki tuli aikansa päähän, yhteen hirteen kiinnitettiin lamppuja ja näin saatiin Juhaniin kaunis kattovalaisin.
Saimme sata ideaa kokoon yhdeltä istumalta
Vuosi sitten istuin alas Hawkhillin Annu Huotarin kanssa. Annu ottaa aktiivisesti osaa julkiseen keskusteluun vastuullisuudesta sekä matkailualaan liittyen että yleisestikin. Häntä kutsutaan panelistiksi tai puhujaksi aiheeseen liittyviin tapahtumiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Eikä syyttä – Annun osaavasta, rohkeasta, käytännönläheisestä ja positiivisen suorasukaisesta otteesta vastuullisuustyöhön on vaikea olla inspiroitumatta. Itsekin olen oppinut häneltä paljon, varsinkin siitä, että ei tarvitse jäädä tuumailemaan, jos tietää mitä tekee. Toimeen vaan!
Myös Visit Finland on nähnyt Annun arvon ajatusjohtajana, ja valitsi hänet kaikkien aikojen ensimmäiseksi vastuullisuuslähettilääksi.
Vuoden takaisessa palaverissa Annu kertoi, että häneltä kysytään usein lisää konkretiaa. Abstraktia höttöä on maailma täynnä. Niin on myös organisaatioita, jotka aidosti haluaisivat kehittää vastuullisuustyötään – mutta miten? Siis ihan oikeasti käytännössä, mitä voisi tehdä?
Tähän tarpeeseen ideoimme Annun kanssa 100 vastuullisuusvinkin sarjan, joka sisältäisi Hawkhillin nykyisiä tekoja sillä vinkkelillä, josko muutkin voisivat niitä hyödyntää tai ainakin saada niistä omia ideoita. Hawkhill jakaa aina mielellään omia vastuullisuuskäytäntöjään ja ideoitaan ”open source” -mentaliteetilla. Vastuullisuustyö ei odota, eli nyt ei ole oikea aika pitää kynttilää vakan alla.
Annu väitti pystyvänsä kirjoittamaan 100 Hawkhillin vastuullisuustekoa paperille vaikka heti. Sanoin, että no kuule, kokeilepa. Ja kyllä, Annun vihkoon ilmestyi yhdellä istumalla 100 ranskalaisen viivan lista – suoraan ulkomuistista!
Ja ei muuta kuin toimeen.
Eri kokoisia ja näköisiä tekoja, pienistä suuriin
Kun tavoitteena on julkaista 100 konkreettista tekoa somevideoiden muodossa, lopputulos sisältää väistämättä sekä vaikutukseltaan pieniä että suuria tekoja. Sarjasta löytyy esimerkiksi julkaisu siitä, että Hawkhill siirtyi sisäisessä logistiikassaan täyssähköautoihin. Sehän näkyy jo heidän hiilijalanjälkensä Scope 1 -laskelmassaankin. Samoin heidän käyttämänsä älykäs lämmityksenhallintajärjestelmä ei näytä videolla kovin raflaavalta, mutta lämpö jos jokin vie energiaa ja sen fiksu optimointi sitä säästää.
Toisaalta pienetkin teot voivat inspiroida luovuudellaan – ja ennen kaikkea ne kuvastavat vastuullisen ajattelutavan läpileikkaavuutta. Henkilökohtaiset suosikkini ovat vanhat tukit ja aidanseipäät. Ensin mainituista on tehty tukevia, mukavia jakkaroita sekä ainakin yksi yöpöytä, viimeksi mainittuja on päätynyt muun muassa ramppien kaiteiksi sekä korjaamaan rikki mennyt kyltti.
Muistan ihastelleeni myös sitä, kuinka moni kohta listassa liittyy jonkin paikallisen toimijan, paikallisyhteisön tai ryhmän osallistamiseen. Esimerkiksi Hawkhillin catering ostaa paljon tarvitsemiaan aineksia lähitiloilta, kuten vihtiläisiltä Illilän tilalta ja Hennolan tilalta. Joka vuosi Hawkhill osallistuu muun muassa Nuuksion järviylängön Lux Nuuksio -valotapahtuman järjestämiseen samoin kuin puhaltaa elinvoimaa lähikylä Tervalammen toimintaan.
Henkilökohtaisesti eniten minua kuitenkin kosketti Hawkhillin maankäyttöön, biodiversiteettiin ja ennallistamiseen liittyvä työ. He tuntevat omistamiensa maiden biotyypit ja 100 vastuullisuusteon sarja sisältää monia konkreettisia toimia monimuotoisuuden suojelemiseksi ja maiden palauttamiseksi lähemmäksi alkuperäistä.
Hawkhill on ennallistanut omistamansa suon, jolloin se sitoo jälleen vettä ja toimii hiilinieluna. Alueen peltoa palautetaan vuosi vuodelta kohti perinnemaisemaa vähentämällä ravinnerikkautta, eikä pellolta valu ravinteita lähijärveen. Hyvin merkityt polut suojelevat Haukkamäen kallioiden herkkää kasvustoa. Ohjelmapuolella puolestaan esimerkiksi hyönteishotellien rakentaminen tarjoaa hauskaa käsillä tekemistä vieraille ja on samalla uudistavan matkailun pioneerityötä.
Tulevaisuus perustuu yhteistyöhön
YK:n matkailualalle luotu Glasgow’n ilmastojulistus, jonka Hawkhillkin on allekirjoittanut, tarjoaa alalle sopivan rakenteen ja jäsennyksen oman ilmasto- ja ympäristötyön arviointiin. Siinä on varattu kokonainen kohta yhteistyölle, otsakkeella ”Collaboration”.
Mielestäni tämä kertoo osaltaan siitä, miten tärkeää aktiivinen yhteistyö on, samoin kuin konkreettisten tekojen ja käytäntöjen jakaminen.
100 vastuullisuusteon videosarja on katsottavissa Hawkhillin Instagram-profiilissa. Toivottavasti se innostaa muitakin paitsi tekoihin, myös jakamaan omia ideoitaan. Vastuullisuus on kuitenkin yhteinen asia, yhteisen tulevaisuutemme puolesta.
Jos Hawkhillin vastuullisuustyö kokonaisuudessaan kiinnostaa, se on koottu yksiin kansiin ja sen voi ladata ilmaiseksi täältä (PDF).