Opastetut retket ja aktiviteetit Nuuksion kansallispuistossa

Hawkhill on enemmän kuin vain upeita mökkejä. Se on mukavaa tekemistä luonnossa ja luonnon ympäröimänä!

Hawkhillilla yhdistät tekemisen luonnossa ja upean mökkimajoituksen vaivatta – tai järjestät yrityksen virkistyspäivän

Järjestämme vieraillemme (majoittujille sekä yritysvieraille) monipuolista tekemistä luonnossa. Lähde opastetulle patikkaretkelle Nuuksion kansallispuistoon. Kokeile melontaa, SUP-lautailua tai vaikka linnunpöntön rakentamista ensimmäisen kerran!

Kaikki retket ja aktiviteetit on moneen kertaan asiakkaiden hyväksi toteamia. Koulutetut oppaamme pitävät huolen, että seikkailustasi tulee nautinnollinen.

Rentoa tekemistä keväällä, kesällä ja syksyllä

Hawkhill on täydellinen paikka nauttia Suomen luonnosta. Voit patikoida metsässä, poimia marjoja tai vuokrata meiltä vaikka maastopyörät tai SUP-laudan ja lähteä seikkailulle!

Jos haluat yhdistää mökkilomaasi aktiviteettiin tai suunnittelet yrityksen kokouspäivää tai virkistyspäivää, pyydä tarjous.

Oppaanasi aina koulutettu paikallinen retki- ja eräopas

Haluamme tarjota sinulle nautinnollisen ja aidon luontokokemuksen, jossa kaikki tarpeesi on huomioitu ja retki on turvallinen. Tästä syystä kaikki retkemme vetää koulutettu suomalainen retki- ja eräopas, jolla on hyvä paikallistuntemus.

Osan aktiviteeteista järjestämme paikallisten yrittäjien kanssa.

Opastettu patikkaretki Nuuksion kansallispuistoon

Eräopas vie ryhmän patikkaretkelle Haukkamäelle ja Nuuksion kansallispuistoon. Retken aikana pysähdytään luonnon helmaan ja eräopas kertoo tarinoita Suomen luonnosta, eläimistä ja kasveista, Nuuksiosta ja paikallisesta historiasta.

Ryhmän mukaan voidaan pakata kokouspäivän iltapäiväkahvit ja pullat.

Kausi: kevät, kesä ja syksy
Ryhmäkoko: 1-10 henkeä
Kesto: 2h

Retken pituus räätälöitävissä ryhmän toiveen mukaan. Järjestämme myös puolen päivän ja koko päivän patikkaretkiä Nuuksion sydämeen.

Fatbike-retki kansallispuistossa

Virkisty hauskalla ja kaikille sopivalla fatbike-retkellä Nuuksion upeilla maastoreiteillä! Nuuksion järviylängön vaihtelevat maastot sopivat niin aloitteleville kuin lajia enemmän harrastaneille.

Ohjelma voidaan järjestää joko tavallisilla fatbikeilla, jolloin poljetaan omien lihasten voimalla, tai sitten hivenen kevyempänä retkenä sähköavusteisilla e-fatbikeilla.

Kesto: n. 90 min
Ryhmäkoko: 1–10 henkeä
Kausi: ympäri vuoden
Fatbike-retki sisältää: kokeneen oppaan, sopivan pyörän ja pyöräilykypärän.

Fatbike-pyörien sijaan retki voidaan toteuttaa myös tavallisilla maastopyörillä. Lisäksi pyöräretki voidaan toteuttaa esteettömänä retkenä, jolloin liikuntarajoitteisille asiakkaille varataan maastopyörätuolit.

Villiyrttiretki

Nautitaan Suomen luonnon antimista yhdessä! Hawkhillin Annu on kokenut villiyrttiasiantuntija, joka vie ryhmän luontoon tutustumaan erilaisiin villiyrtteihin ja niiden hyödyntämismahdollisuuksiin. Retkeen voi yhdistää villiyrttien maistelua tai yhteisen villiyrtti-jalkakylvyn (sopii esimerkiksi polttareille).

Lue lisää: Villiyrttikurssit

Sieniretki

Syksyllä Nuuksion maastossa onnistuu sieniretki sienineuvoja johdolla. Retkellä opitaan sienistä, erilaisista maastoista, joissa sienet viihtyvät. Opitaan tunnistamaan uusia lajeja. Retki sisältää oppaan, sieniastian ja -veitsen. Voit halutessasi ottaa myös omat välineet mukaan.

Kesto: 60-90 min
Ryhmäkoko: 1-10 hlö
Kausi: elo-marraskussa (kuitenkin ennen lumen tuloa)

Uudistava matkailu

Linnunpönttö- tai hyönteishotelli-työpaja

Linnut ja hyönteiset ovat asuttaneet Nuuksion metsiä jo kauan ennen meitä. Kuitenkin luontokato koskettaa myös täällä Pohjolassa ja meidän on tehtävä kaikkemme sen hidastamiseksi ja estämiseksi. Nikkaroidaan siis yhdessä linnunpönttö tai hyönteishotelli!

Linnunpönttö-työpaja: Ohjelman aikana tutustutaan erilaisiin linnunpönttöihin – mitä lintulajeja alueella asustaa ja millaisia koteja ne suosivat. Jokainen saa rakentaa oman linnunpöntön ja lopuksi myös viemme pöntöt luontoon.

Hyönteishotelli-työpaja: Ohjelman aikana perehdytään metsän ja suoalueen ekosysteemiin – mikä hyönteisten merkitys on kokonaisuudessa. Jokainen rakentaa oman hyönteishotellin ja lopuksi viemme hotellit suolle.

Ryhmäkoko: 1–10 henkeä (max.
Kesto: n. 90 min
Kausi: ympäri vuoden

Työpajojen tuotosta 10% lahjoitetaan paikallisen ViaDia-järjestön ruoka-aputyöhön.

Vieraslajien torjunta – lupiinien hävitystä

Osana omaa vastuullisuustyötämme teemme aktiivista vieraslajien torjuntaa Hawkhillin mailla. Kaikkein eniten torjuntatyötä vaatii laajalle levinnyt komealupiini. Paitsi että kutsumme naapurin lampaat syömään lupiineja niityltämme, teemme myös itse aktiivisesti lupiinien hävitystä. Tällä retkellä pääset itse mukaan joko niittämään tai kitkemään lupiineja.

Retken aikana kuulet lisää biodiversiteetistä, luontokadosta, vieraslajeista ja niiden torjunnan tärkeydestä. Esimerkiksi lupiinien täydelliseen hävitykseen kuluu useita vuosia, jos työtä tehdään määrätietoisesti vuosittain. Retkeen kuuluu myös niityllä huhkiminen, eli pääset käyttämään viikatetta tai kuokkaa ja näkemään itse työsi vaikutukset. Noin tunnin työskentelyn päätteeksi nautitaan virvokkeita ja välipalaa niityllä.

Kesto: 2–3 h
Ryhmäkoko: 1-15 hlö
Kausi: kesä–elokuu (Paras aika lupiinien niittämiseen on alkukesästä, ennen kuin ne ehtivät tehdä siemeniä, ja tämän jälkeen vielä muutaman kerran kesässä. Lisäksi lupiinia poistetaan kaivamalla se juurineen maasta.)
Retken tuotosta 10% lahjoitetaan paikallisen ViaDia-järjestön ruoka-aputyöhön.

Retki Haukkamäen luonnonkirjoon

Hawkhillin maille on tehty biodiversiteettikartoitus, ja tällä retkellä viemme osallistujat tutustumaan alueen luonnonkirjoon. Kerromme kansantajuisesti biodiversiteetin merkityksestä, luontokadosta ja sen ehkäisystä.

Retken aikana tutustutaan Haukkamäen herkimpään kallioalueeseen, Haukansuon ennallistamiseen, Hawkhilin vieraslajitorjuntatyöhön, mininiittyihin, hyönteishotelli-resorttiin, lahopuuaitoihin sekä Haukkamäen eläimistöön ja sen erityispiirteisiin. Oppaana toimii eräopas, Hawkhillin biodiversiteettivastaava Annu Huotari.

Kesto: 60-90 min (kävelyn pituus noin 1,5 km)
Ryhmäkoko: 1-20 hlö
Kausi: ympäri vuoden
Retken tuotosta 10% lahjoitetaan paikallisen ViaDia-järjestön ruoka-aputyöhön.

Retki suon monipuoliseen maailmaan

Retki Haukansuolle, Haukkamäen juurelle, Nuuksion kansallispuiston kainaloon on moniaistinen sukellus suomalaisen suon monimuotoiseen, mytologiseen ja herkulliseen maailmaan.

Retken aikana osallistujat oppivat ymmärtämään soiden ekosyteemiä sekä saavat tietoa soiden tärkeästä osasta hiilinieluna sekä luonnon monimuotoisuuden säilyttäjänä. Kerromme myös Haukansuolle juuri tehdystä ennallistamistyöstä sekä tarinoita tarinaa soiden synnystä ja historiasta, muinaisista uskomuksista, kasveista, villiyrteistä ja rohdoista. Pysähdymme pökkelön päälle istumaan ja nauttimaan suon tuoksusta – eli hyppäämme hetkeksi pois kaikista arjen kiireistä!

Suon makuja ja suomalaista ruokaperinnettä kunnioittava iltapäiväätee löytyy männyn oksalta roikkumasta reppuihin pakattuna. Se nautitaan rauhassa suon äärellä istuskellen. Retki yhdistelee luovasti sekä suomalaista ruokaperinnettä ja suon makuja että alkuperäistä, upeaa brittiläistä teekonseptia.

Ryhmäkoko: 1–10 henkeä
Kesto: n. 2,5 tuntia
Kausi: ympäri vuoden

Heinän niittoa perinteiseen tapaan

Viimeinen uudistavan matkailun ohjelmamme liittyy maillamme sijaitsevaan peltoon. Biodiversiteettikartoituksen perusteella aiemmin viljelysmaana toiminut pelto on tärkeä, koska Nuuksiossa on varsin vähän peltomaisemaa. Asiantuntijat suosittelevat, että kehitämme pellosta vähitellen niittymäisen niin että pidämme sen muokkaamattomana, nurmella ja niitämme vuosittain.

Tarjoamme retkeläisille kokemuksen peltotöistä entisaikojen tapaan, eli niitämme yhdessä heinää heinäseipäille ja nautimme rehkimisen jälkeen virvokkeita pellonreunalla. Näin maaperä köyhtyy ja kasvillisuus muuttuu niittymäisemmäksi, kodiksi muun muassa perhosille.

Kesto: n. 3 h
Ryhmäkoko: 1-14 hlö
Kausi: heinäkuu
Retken tuotosta 10% lahjoitetaan paikallisen ViaDia-järjestön ruoka-aputyöhön.

SUP-laudalla rentoutumista tai melontaa

Meiltä löytyy 7 SUP-lautaa, joilla pääsee toteuttamaan joko kevyen kokeilun rannan tuntumassa tai melomisen pidemmälle. 

Ensin kerrataan SUP-lautailun perusteet ja sen jälkeen jokainen saa oman laudan. Tehdään helppoja tasapainoharjoitteita ensin rannan tuntumassa, ja jos ryhmän taidot ovat hyvät, lähdetään melomaan pidemmälle. Jos SUP-lautailu mietityttää, voi ohjelmaan osallistua myös soutuveneestä käsin. Yksi soutuvene voidaan ottaa ohjelmaan mukaan.

Kesto: 60 min
Ryhmäkoko: 1–7 hlö
Kausi: touko–syyskuu

Melontakokeilu Kaitlammella

Melontakokeilussa ammattitaitoinen opas perehdyttää teidät kanootin käyttöön ja melonnan perusteisiin. Kokeilun aikana pääsette soveltamaan näitä oppeja meloessanne Kaitlammen jylhissä maisemissa. Tämä aktiviteetti on myös mahdollista toteuttaa esteettömästi!

Melontakokeilu sisältää: melontaoppaan, kanootin sekä pelastusliivit.

Ryhmäkoko: 1–10 henkeä
Kesto: 2h
Kausi: kevät, kesä ja syksy

Järjestämme myös vaativampia koko- ja puolenpäivän melontaseikkailuja Nuuksion kansallispuistoon.

Riippumattorentoutus

Tämä aktiviteetti ei niinkään aktivoi vaan päin vastoin rentouttaa kehon ja rauhoittaa mielen. Retki alkaa pienellä patikoinnilla Haukkamäen huipulle, missä ripustetaan riippumatot puiden väliin. Kun kaikki ovat päässeet rennosti makoilemaan, pidetään ohjattu rentoutus, jonka aikana saa vaikka ottaa nokoset.

Luonto hoitaa ja palauttaa.

Ryhmäkoko: 1–10 henkeä (max. 10)
Kesto: n. 60–90 min
Kausi: ympäri vuoden

Kiinalainen aamuvoimistelu

Lyhyt alustus kiinalaiseen aamuvoimisteluun eli Tai Chi -harjoitteluun, lajiin ja sen terveysvaikutuksiin. Tunnin aikana opetellaan Tai Chi -sarja, joka sisältää yksinkertaisia, pehmeitä ja erittäin kevyitä liikkeitä, jotka virkistävät ja lämmittävät kehoa. Harjoitellaan myös hengityksen synkronointia liikkeeseen, jolloin mielikin rauhoittuu. Sopii kaikille, jotka jaksavat seistä jaloillaan ja keskittyä tunnin ajan.

Ryhmäkoko
: 1–10 henkeä
Kesto: 60 min

Pölkkypilates

Pölkkypilates vahvistaa etenkin keskivartalon lihaksia ja antaa energiaa uuvuttamatta liikaa.

Huvilalla luonnollinen apuväline on tietysti kelopölkky, joita hyödynnämme harjoituksessa. Jos ryhmä haluaa lähteä tekemään harjoitusta metsässä, silloin apunamme ovat puut.

Ryhmäkoko: 1–10 henkeä (max. 20 hlöä)
Kesto: 60 min

Seikkailijoille kalliolaskeutuminen

Pikaisen hirvittää ja vatsanpohjasssa pyörivät perhoset. Jännityksen loputtua laji onkin todella mukava!

Pieni patikka vie ryhmän huviloilta läheiselle kalliolle ja alkuopastuksen jälkeen laskeudutaan yksitellen n. 10 metrin kallio köyttä pitkin alas. Mukana ammattiopas huolehtimassa turvallisuudesta. Odottaessa vuoroaan voi nauttia kauniista suomaisemasta. Sateinen sää estää aktiviteetin, mutta silloin ohjelma korvataan toisella aktiviteetilla.

Kesto: n 90 min
Ryhmäkoko: 1–10 hlö
Kausi: touko–syyskuu

Metsäpakopeli – Last of us

Salaperäinen virus levittää kammottavaa tautia suomalaisten keskellä. Ryhmänne on päässyt pakenemaan ja piilottelee läheisessä metsässä. Varusteinanne on metsäsätä löytämänne reppu ja puhelin, jonka akku hiipuu. Teillä on tunti aikaa ratkaista arvoitukset ja selvitä pois metsästä.

Kesto: 90 min
Ryhmäkoko: 1–10
Kausi: keväästä pitkälle syksyyn

Jotain erilaista? Skumppajooga!

Kenties yrityksen tiimipäivään kaivataan jotain ihan uudenlaista ja hauskaa. Miltä kuulostaisi alkuillan skumppa- tai viinijooga terassilla tai pienemmällä porukalla sisätiloissa? 

Tämä hyväntuulen hetki ei ole ryppyotsaista suorittamista vaan hauskaa ja lempeää olemista – hetkestä nauttimista. Huom. Anniskelulaista johtuen hintaan kuuluu alkoholiton kuohuva juoma. Tähän ohjelmaan vieraat voivat halutessaan varata oman alkoholillisen juomalasillisen.

Kesto: 60 min
Ryhmäkoko: 1–10 hlö

Nuuksion olympialaiset

Luvassa on mukaansatempaavaa ja kilpailuhenkistä kisailua hauskojen lajien parissa. Olympialaiset sisältävät 4-6 lajia, joissa ryhmän taitoja testataan. Voittajalle luvassa pieni palkinto.

Ryhmä voi halutessaan esittää etukäteen toiveen olympialajeista: kirveenheitto, jättimölkky, tandemhiihto, tarkkuusonginta, älypähkinät, eläinäänivisa, hevosenkengänheitto, ritsa-ammunta, lintulinko, hullunkurinen tikanheitto, tulitikun pituusheitto.

Kesto: n. 90 min
Ryhmäkoko: 1–10

Eräkokkikoulu

Eräkokkikoulu on hauska ohjelmanumero, jossa samalla valmistuu ryhmälle illallinen. Ohjelma toteutetaan läheisellä Korpelan Metsälaavulla, jossa eräkokki Anssi Lohvansuu opastaa ryhmän eräkokkauksen saloihin. Eräkokkikoulu kestää n. 3 tuntia sekä ruokailuun kuluvan ajan. Ohjelman kesto riippuu hieman ryhmäkoosta.

Tarvittavat keittiövälineet, nuotiopaikka ja työpöytä ovat valmiina kokkikokelaita varten. Aluksi tutustumme raaka-aineisiin ja suunnittelemme yhdessä menun. Opittuja taitoja voi hyödyntää vaikka eräretkellä tai mökkiloman yhteydessä kokkailemalla takassa hieno ateria.

Valmistamme alku-, pää-, ja jälkiruoan nuotiokahveineen avotulilla laadukkaista kotimaisista raaka-aineista. Valikoima sisältää mm. peuran tai hirvenlihaa, kalaa ja vihanneksia ja muita kotimaisia raaka-aineita, metsäsieniä, yrttejä ja tuoreita kasviksia, kermaa, hunajaa, kirnuvoita sekä öljyä ja mausteita.

Kesto: n 3h
Ryhmäkoko: 6 henkilöstä ylöspäin
Kausi: ympäri vuoden

Mocktail-työpaja

Opi valmistamaan trendikkäitä alkoholittomia mocktaileja, joissa voit maistaa suomalaisen metsän upeita makuja. Työpajassa opit niksit, joilla yllätät ystäväsi tai perheesi upeilla juomilla.

Mocktail-työpaja on sopiva ohjelmanumero esimerkiksi lettukahvien yhteyteen osana työpaikan kokous- tai tiimipäivää. Se on täydellinen myös hemmottelupolttareiden ohjelmanumerona.

Kesto: n. 60 min
Ryhmäkoko: 1–10 hlö (max. 15 hlöä)
Kausi: ympäri vuoden

Ratsastusretki Nuuksion kansallispuistoon

Aluksi tutustut hevosiin ja niiden käsittelyyn. Ratsastuksen perusteet opitaan ratsastusopettajan johdolla. Tämän jälkeen suunnataan maastolenkille Nuuksion kansallispuistoon. Toteutamme myös pidempiä ratsastusretkiä kokeneille ratsastajille.

Ratsastusretki sisältää: ratsastusopettajan, hevoset, varusteet ja mahdollisesti tarvittavat kuljetukset.
Ryhmäkoko: 4-10 henkeä
Kesto: 2h
Kausi: kevät, kesä ja syksy

Jäänveistokurssi

Jäänveistokurssi kesällä on upea kokemus! Kokenut veistäjä opastaa jäänveiston perusteet ja tekniikat. Osallistujat jaetaan ryhmiin ja ryhmät saavat veistää omasta jääkimpaleestaan opastettuna oman taideteoksen. Lopuksi katsotaan, kenen taideteos on hienoin!

Ryhmäkoko: 1-16 henkeä
Kesto: 2h
Kausi: vuoden ympäri (ei heinäkuu)