Perheyrityksemme

Mökkilomia niitä tarvitseville jo vuodesta 1961

Perheyrityksen tarina

Perheemme juuret vievät Karjalaan, josta sukumme joutui lähtemään evakkoon. Vuonna 1949 isovanhempamme ostivat maatilan Tervalammen kylältä ja alkoivat viljellä maata. Tuomelan Tila oli perustettu ja siitä alkoi perheyrityksemme tarina.

Juuret Karjalassa

Perheyrityksemme syntytarina alkaa tavallaan Karjalasta, josta Eino-vaarini ja Toini-mummini joutuiva lähtemään evakkoon. Perhetilamme Tuomelan Tilan historia alkoi 1949, kun he ostivat Tervalammen kylästä maata, jota alkoivat viljellä.

1950-luvulla läheiselle Ruuhilammelle alkoi nousta Helsinkiläisten kaupunkilaisten kesämökkejä. Innovatiivisena miehenä vaarimme keksi alkaa rakentaa maillemme vuokramökkejä. 

"Ei se minnuu estä, miehä laitan siihe tien"

Vaarimme ideaa rakentaa kesämökkejä Helsinkiläisille epäiltiin 1950-luvulla. Eihän järven rantaan mennyt edes tietä. Tämähän ei Einoa estänyt, vaan hän tokaisi, että rakentaa rantaan tien ja niin hän tekikin.

Kuusi mökkiä kymmenessä vuodessa

Kaiken kaikkiaan vaarimme rakensi yhteensä kuusi lautarakenteista vuokramökkiä. Niiden pohjapiirros oli sama, kuin hänen vanhan kotitalonsa Karjalassa. Einon veli Armas auttoi rakennustöissä. Ensimmäinen mökki on edelleen sukumme käytössä. Viimeisen mökin vaarimme sai valmiiksi vuonna 1971 ollessaan 62-vuotias. 

Hirsimökkien ja isämme vuoro

Isämme Teuvo oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut rakentamisesta. Kun hän 1972 kysyi Einolta viosiko hän rakentaa mökin, vaari oli vastannut "Rakenna sie, en mie ennää jaksa."

Puut hirsimökkiin isämme kaatoi omasta metsästä Haukkamäen laelta. Teuvo halusi rakentaa mökit hirrestä käsin veistäen. Valmistui Villa Armas, jonka pohja oli sama tuttu Karjalan kotitalo. Isämme veisti vielä kaksi hirsimökkiä Villa Einon ja Villa Annan.

Mökkien nimet suvusta

Vieraamme joskus kysyvät, mistä mökkimme ovat saaneet nimensä. Ne tulevat kaikki suvustamme. Eino oli vaarimme, Armas hänen veljensä ja Anna heidän siskonsa. Haluamme näin pitää heitä mielessä ja muistuttaa meitä päivittäin siitä, mistä yrityksemme on tullut.

Kelohuvilat ja kolmas polvi

Vuonna 2011 oli seuraavan sukupolven aika yrittää. Vaarimme rakentamat viisi lautamökkiä olivat peruskorjauksen tarpeessa ja oli aika päättää, mitä niille tehtäisiin. Päätimme lähteä kehittämään liiketoimintaa niin, että nämä mökit korvattaisiin korkeatasoisilla hirsimökeillä. Veljemme Matti oli isänsä tapaan kiinnostunut rakentamisesta, mutta totesimme, että jos halutaan kehittää liiketoimintaa tosissaan, nyt ei ole aika opetella veistämään hirsimökkejä. Isämme oli aina sanonut, että jos tehdään kunnolla, niin tehdään kelohirrestä.

Tästä päästiin siihen, että ensimmäinen kelohirsimökki, Villa Taavetti,  valmistui Haukkamäelle vuonna 2012. Sitä seurasi vuonna 2014 Villa Maria ja vuonna 2017 Villa Juhani.

Lomamökkejä ja kokousvieraita

Uusia kelohirsihuviloita rakentaessa kehitimme jatkuvasti liiketoimintaamme. Lomailijoiden rinnalle nousi suureksi asiakasryhmäksy yritykse ja yritystapahtumat. Nyt puolet liikevaihdosta tuleekin yrityksiltä.

Tarjoamme majoituksen lisäksi korkealaatuiset cateraukset ja virkistävää ohjelmaa luonnossa. Olemme siis siirtymässä majoitusyrittäjistä elämysten ja tapahtumien järjestäjäksi. Mielestämme tämä onkin asiakkaan kannalta oikein. Eivät he halua majoitusta, vaan kokonaisen elämyksen ja me sen haluamme tarjota!

Perheyrityksen tulevaisuus?

Meillä on Haukkamäellä vielä yksi rakennuspaikka, johon valmistuu 2020 uusin huvilamme. Siinä yhdistämme kaiken oppimamme ja osaamamme ja uskomme, että se tulee olemaan yksi Suomen hienoimmista hirsihuviloista.

Olemme nyt ja jatkossa suomalainen, rehellinen ja luontoa kunnioittava yritys. Kaiken minkä teemme, teemme kunnolla. Vaarimme oli aikansa innovoija keksiessään vuokramökkien rakentamisen ja me aiomme jatkaa samalla polulla. Meidän tavoite on edistää suomalaista matkailua ja erityisesti nostaa sen tasoa sekä auttaa siitä asiakaslähtöisempää. 

Seuraava sukupolvi on jo käynyt meitä silloin tällöin auttelemassa, joten tulevaisuus on valoisa!