Klassarinkierros – kevään reittivinkki Nuuksioon

Kevät, nyt kun se vihdoin saapui, on ihanaa aikaa patikoida luonnossa. Jos mietit, mitä reittiä kannattaisi lähteä kokeilemaan, tässä vinkkinä oma kevätretkisuosikkini: Nuuksion kansallispuistossa risteilevä n. 4 km pitkä Klassarinkierros on mielestäni parhaimmillaan juuri keväällä.

Klassarinkierrokselle tullessa auton saa näppärästi Valklammen pysäköintipaikalle, josta on muutama sata metriä luontopolun alkuun. Klassarinkierros on rengasreitti, joten sen voi kiertää myötä- tai vastapäivään. Jostakin syystä haluan aina kiertää sen vastapäivään ja lähteä parkkipaikalta Saarilammen suuntaan.

Rentukoiden loisto kestää pitkälle kesään

Polku sukeltaa vanhaan hämärään kuusimetsään, jonne auringonvalo siivilöityy oksien lomasta. Pian vastaan tulee pieni joki, jonka yli kulkevalle sillalle pysähdyn joka kerta ihastelemaan rehevää kasviloistoa. Tämä silta on mielestäni yksi reitin kohokohdista.

Keväällä joki on todella kaunis, kun sitä reunustavat rentukat loistavat keltaisena nauhana molemmin puolin. Rentukan ensimmäiset kukat ovat varma kevään merkki ja ilahduttavat mieltä. Ehkäpä siksi tämä kierros on mielestäni Nuuksion kansallispuiston kevään kaunein.

Vaikka minulla on joesta kymmeniä kuvia, pysähdyn sillalle joka kerta ottamaan muutaman uuden kuvan – ehkä joku niistä on parempi kuin aiemmat. Rentukat ovat avautuneet ja ovat joella parhaimmillaan, joten nyt niitä pääsee jo ihastelemaan. Rentukka kukkii myös kesällä, joten retkisuunnitteluun on hyvin aikaa.

Kalliolta näkee kauas

Joelta polku saapuu Saarilammen pohjukkaan Metsähallituksen vuokramökin, Tikankolon, lähelle ja seurailee Saarilammen rantaa. Polulta voi hyvin poiketa Saarilammen nuotiopaikalle ja pysähtyä ihastelemaan maisemia. Lasten kanssa retkeillessä tämä on oiva ensimmäinen pysähdyspaikka, aika raottaa eväspussia. Oma lempipaikkani on niemen nokassa, jossa voi ihastella lintujen kevätpuuhia.

Kun palaa nuotiopaikalta takaisin polulle, seuraavaksi pienen metsäaukiopätkän jälkeen polku pujahtaa takaisin kuusimetsään. Vasemmalla pilkottaa Kurjolampi. Polku kiemurtelee kauniin sammalmattoisen metsän läpi ja nousee ylöspäin. Vihdoin saavutaan Klassarinkalliolle!

Kallio on yksi Nuuksion kansallispuiston yli sata metriä merenpinnasta olevista huipuista (107,1 m) ja sieltä näkeekin kauas. Ihanteellinen pysähdyspaikka eväiden syöntiä varten, jos niitä Saarilammen nuotiopaikan pysähdyseltä vielä jäi jäljelle. 

Loppumatka lasketellaankin alamäkeä takaisin tielle ja parkkipaikkaa kohti. 

Nuuksion kartan voi kätevästi tulostaa mukaan luontoon.fi sivuilta. Klassarinkierros on merkitty karttaan violetillä värillä: http://www.luontoon.fi/nuuksio/kartatjakulkuyhteydet 

Mukavaa kevätpatikkaa! Nähdään Klassarinkierroksella. 

– Kaisa Hawkhilliltä