Perheyrityksemme

Mökkilomia jo vuodesta 1961

Perheyritys jo kolmannessa polvessa

Perheemme juuret vievät Karjalaan, josta sukumme joutui lähtemään evakkoon. Vuonna 1947 isovanhempamme Eino ja Toini (kuvassa) ostivat maatilan Tervalammen kylältä ja alkoivat viljellä maata. Maatilan nimeksi annettiin Tuomelan Tila ja niin alkoi perheyrityksemme tarina.

Helsinkiläiset innostuvat mökkeilystä

Tuomelan Tilan toiminta alkoi perinteisenä maanviljelynä vuonna 1949, mutta pian tämän jälkeen 1950-luvulla läheiselle Ruuhilammelle alkoi nousta helsinkiläisten kaupunkilaisten kesämökkejä. Innovatiivisena miehenä Eino-vaari keksi alkaa rakentaa maillemme mökkejä, joita sitten vuokraisi helsinkiläisille. Hän olikin eräänlainen mökkivuokrauksen pioneeri.

"Ei se minnuu haittaa, mie laitan siihe tien"

Ideaa rakentaa kesämökkejä helsinkiläisille pidettiin pähkähulluna. Eihän kukaan tulisi Helsingistä mökille näin kauas, eikä järven rantaan mennyt edes tietä. Tämä ei Einoa estänyt, vaan hän rakensi tien järven rantaan halki soiden ja metsien.

Kuusi mökkiä kymmenessä vuodessa

Kaiken kaikkiaan Eino-vaari rakensi kuusi lautarakenteista vuokramökkiä. Niiden pohjapiirros oli sama kuin Einon vanhassa kotitalossa Karjalassa. Einon veli, Armas, auttoi rakennustöissä. Ensimmäinen mökki on edelleen sukumme käytössä. Viimeisen mökin Eino sai valmiiksi vuonna 1977 ollessaan 62-vuotias.

Hirsimökkien aika

Isämme Teuvo oli pienestä pitäen ollut kiinnostunut rakentamisesta. Kun hän vuonna 1972 kysyi Einolta, voisiko hän rakentaa mökin, vaari vastasi "Rakenna sie, en mie ennää jaksa."

Teuvo halusi rakentaa mökit hirrestä käsin veistäen. Puut mökkiin isä kaatoi omasta metsästä, Haukkamäen laelta. Valmistui Villa Armas, jonka pohjaratkaisu oli se sama tuttu Karjalan kotitalo. Isä veisti myöhemmin vielä kaksi hirsimökkiä, Villa Einon ja Villa Annan.

Mökkien nimet suvusta

Vieraamme kysyvät usein, mistä mökit ovat saaneet nimensä. Ne tulevat kaikki suvustamme. Eino oli vaarimme, Armas hänen veljensä ja Anna heidän siskonsa. Haluamme näin pitää heidät mielessä ja muistuttaa meitä päivittäin siitä, mistä yrityksemme on lähtenyt.

Kelohuvilat ja kolmas polvi

Vuonna 2011 oli seuraavan sukupolven aika yrittää. Vaarin rakentamat viisi lautamökkiä olivat peruskorjauksen tarpeessa ja piti päättää, mitä niille tehtäisiin. Päätimme lähteä kehittämään liiketoimintaa niin, että nämä mökit korvattaisiin korkeatasoisilla hirsimökeillä. Vaikka Matti on isän tavoin kiinnostunut rakentamisesta, halusimme panostaa erityisesti liiketoiminnan kehittämiseen emmekä opetella veistämään hirsimökkejä.

Isä on aina sanonut, että jos tehdään kunnolla, niin tehdään kelohirrestä. Ja niin ensimmäinen kelohirsihuvila, Villa Taavetti, valmistui Haukkamäelle vuonna 2012. Sitä seurasivat vuonna 2014 Villa Maria, vuonna 2017 Villa Juhani ja vuonna 2020 Villa Adele.

Lomamökkejä ja kokousvieraita

Rakentamisen ohella pääasiallinen panoksemme on ollut liiketoimintamme kehittämisessä. Perinteisten lomamatkailijoiden ohella Hawkhill palvelee yrityksiä ja yritystapahtumia. Tällä hetkellä noin puolet liikevaihdosta tuleekin yrityksiltä.

Tarjoamme majoituksen lisäksi korkealaatuista cateringia ja virkistävää ohjelmaa luonnossa. Olemme siirtymässä majoitusyrittäjistä elämysten ja tapahtumien järjestäjäksi. Haluamme tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisen elämyksen, emme pelkkää majoitusta. Vastaanotamme kaikki vieraamme henkilökohtaisesti ja tutustutamme heidät mökkeihin ja lähialueeseen. Näin asiakkaamme saavat kaiken irti rentouttavasta mökkielämyksestään.

Perheyrityksen tulevaisuus?

Meillä on Haukkamäellä vielä yksi rakennuspaikka, johon valmistuu vuonna 2020 uusin huvilamme. Siinä yhdistämme kaiken oppimamme ja osaamamme ja uskomme, että siitä tulee yksi Suomen hienoimmista hirsihuviloista.

Olemme nyt ja jatkossa suomalainen, rehellinen ja luontoa kunnioittava yritys. Kaiken minkä teemme, teemme kunnolla ja aidosta innostuksesta työtämme kohtaan.

Vaarimme oli aikansa innovoija keksiessään vuokramökkien rakentamisen ja aiomme jatkaa samalla polulla. Tavoitteemme on edistää kestävää suomalaista matkailua ja nostaa sen tasoa sekä tehdä siitä asiakaslähtöisempää. Haluamme myös näyttää esimerkkiä pitkän elinkaaren rakentamisesta yhdistämällä perinteistä ja modernia rakennustapaa.

Seuraava sukupolvi on jo käynyt meitä silloin tällöin auttelemassa, joten tulevaisuus on valoisa!