Nuotion sytyttämisen ABC

Tulen tekeminen on tärkeä erätaito, joka kaikkien luonnossa liikkuvien on hyvä osata. Jos taidot ovat päässeet ruostumaan, tässä kootusti muutama vinkki, joilla tulenteko nuotiopaikalla onnistuu varmasti.

A

Pilko polttopuut pieniksi pilkkeiksi. Mitä enemmän palamispinta-alaa puulla on, sitä herkemmin se palaa. Suuria halkoja on hankalampi sytyttää kuin pieniä pilkkeitä.

B

Käytä sytykkeitä. Pilkkeitä tehdessä usein syntyy pientä puusilppua, joka on loistavaa sytykeainesta, kerää ne siis talteen. Polttopuiden kaarnaisista selkämyksistä voi myös repiä pieniä ohuita kaistaleita, ne syttyvät helposti. Koivun tuohesta saa oikein hyviä sytykkeitä.

Jos puukko on mukana retkellä, voit veistellä pilkkeistä kiehisiä. Hyvä kiehinen on sellainen, jossa kaartuva lastu tekee täyden kierroksen. Tässä lajissa harjoitus, hyvä puukko ja kiireettömyys tekee mestarin.

Sytykkeitä kannattaa tehdä tarpeeksi. Kahden kouran kokoinen keko on hyvä määrä sytykkeitä. Jos haluaa päästä sytykkeiden teossa helpommalla, niin voi toki käyttää sanomalehteä, kartonkia tai vaikka valmiita sytykepaloja.

C

Kun pilkkeet ja sytykkeet ovat valmiina, ladotaan puut. Tyhjennä nuotion pohja lumesta ja tuhkasta. Aseta muutama pilke vierekkäin pohjalle arinaksi. Jätä pilkkeiden väliin raot, josta ilma pääsee kulkemaan. Seuraavaksi asettele kiehiset vierekkäin arinapuiden päälle. Jätä kiehisten väliin myös hieman tilaa, tai asettele ne lomittain siten, että lastujen väliin jää tilaa ilman kiertää. Kerroksen reunapuiksi voi laittaa pilkkeet. Seuraavaksi lisää sytykkeet kiehisten päälle keoksi. Usein laitan tämän sytytyskerroksen päälle vielä pari pilkettä reunoille ja niiden päälle löyhästi ristiin kaksi-kolme pilkettä.

Nyt tulitikku esiin, suojaa raapaisu tuulelta ja sytytä nuotio sytykkeistä. Muutamassa minuutissa nuotio on jo roihahtanut ilmiliekkeihin! Jes! Kavereiden ja lasten silmissä olet sankari, oikea erätaitaja!!

Nuotion sytyttämisen pikaohje: Pilkkeet + sytykkeet + oikea ladonta = helppo nuotion sytytys

Nuuksion kansallispuistossa on monta mukavaa nuotiopaikkaa, joissa voit harjoitella tulen tekemisen taitoja. Muistathan, että kansallispuistossa nuotion voi tehdä vain osoitetuille nuotiopaikoille ja avotulen teko on kaikkialla kielletty metsäpalovaroituksen aikana.

Tämä nuotio tehtiin Villa Taavetin pihassa ja se syttyi yhdellä tulitikulla.

Nuotion sytyttämisestä löytyy lisätietoa esimerkiksi PartioWikistä sekä Metsähallitukseen luontoon.fi-sivustolta. Metsäpalovaroituksen voit tarkastaa esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

Tässä vielä video nuotion ihanasta loimusta.

-Kaisa