Nuuksion alkeet Osa 2 – helposti saavutettavat retkeilykohteet

Haukkalammen alueella riittää kauniita lampia ja kallioita. Jos Nuuksion kansallispuisto ei ole ennestään tuttu, on vaikea tietää, minne kannattaisi mennä. Tähän kirjotukseen olen koonnut kolme kohdetta Haukkalammen läheisyydestä, ja kaikki niistä ovat helposti löydettävissä.

Haukkalammesta ja sinne saapumisesta kirjoitin tarkemmin Nuuksion alkeet -julkaisussa viime viikolla.

1. Mustalampi – Nuuksion kansallispuiston kuvatuin kohde

Haukkalammen eteläpuolella, noin 500 metrin päässä, sijaitsee Mustalampi, joka on varmastikin Nuuksion kansallispuiston kuvatuin kohde. Mustalampi syntyi 1900-luvun puolivälissä, kun eräs maanomistaja päätti laittaa soiseen lampeen padon ja nostaa vedenpintaa niin, että lampi soveltuisi esimerkiksi kesämökkien tonttimaaksi. Lopputulema oli hieman toisenlainen. Suolämpäreet nousivat pintaan ja kelluvat edelleen lammen pinnalla. Yhtään mökkiä ei lammen rantaan rakennettu.

Mustalammen rannoilta löytyy kolme nuotiopaikkaa sekä laituri, josta pääsee pulahtamaan tummavetiseen lampeen. Lammen ympärillä ei ole mökkejä eikä asustusta.

Mustalammen ehdoton nähtävyys on tietenkin se edellä mainittu surullisen kuuluisa pato, jonka yli pääsee varovasti kiipeämään.

2. Holma-Saarijärvi – helppo telttailukohde

Toinen merkittävä ja helposti merkittyjen polkujen varrella oleva kohde on Holma-Saarijärvi. Holma-Saarilammen rannoilla ja saaressa tapaa etenkin kesäaikaan paljon retkeilijöitä. Saaressa on viihtyisä nuotiopaikka, jonka ympärillä on muutamia telttapaikkoja. Rannasta läheltä siltaa löytyy lisää telttapaikkoja, laavu sekä ulkohuussi ja puuvarasto.

Hieman rauhallisempi nuotiopaikka löytyy lammen luoteislaidalta. Kyseisellä nuotiopaikalla on muuten kuvattu myös Nelosen kevään 2017 ohjelmistossa ollut Julkkisselviytyjät.

Haukkalammen parkkipaikalta matkaa Holma-Saarijärvelle on noin 2 km.

3. Iso-Holma – Nuuksion hiljainen kaunotar

Haukkalammelta pohjoiseen kohti Kattilaa kulkevalta polulta haarautuu länteen polku kohti Iso-Holmaa. Iso-Holman rannalta löytyy yleensä hieman rauhallisemmat nuotiopaikat ja paremmin tilaa telttailla. Maisemat ovat henkeä salpaavat. Iso-Holma onkin ehdoton suosikkilampeni Nuuksiossa.

Eräänä lokakuisena päivänä tulimme Tervalammen suunnalta lännestä Iso-Holman kallioiden yli kohti nuotiopaikkaa. Sää oli harmaa ja aivan tyyni. Iso-Holman paljas jyrkkä kallio piirsi lammen pintaan sanoinkuvaamattoman kauniin heijastuksen.

Nämä reitit ovat kaikki selkeästi merkittyjä ja helposti kaikkien saavutettavissa. Suosittelen Nuuksion kauniiseen kansallispuistoon tutustumista ihan jokaiselle.

Yleisluontoisen Nuuksion kansallispuiston kartan voi ladata Metsähallituksen internetsivuilta. Vaikka Nuuksiossa pärjää loistavasti ilman karttaaki, jos pysyttelee merkityillä reiteillä, suosittelen silti hankkimaan Nuuksio/Luukki-ulkoilukartan 1:20 000. Karttaa myydään kirjakaupoissa ja Luontokeskus Haltiassa.

– Annu