Villiyrttejä säilöön talven varalle – osa 1

Onko mitään parempaa kuin valmistaa oma lämpöinen villiyrttijuoma synkkänä marraskuisena iltana, kun räntä vihmoo maisemaa. Silloin on ihanaa käpertyä sohvan nurkkaan takkatulen ääreen ja muistella mennyttä kesää.

Toimeen on ryhdyttävä heti. Lehtivartisia kasveja saa kerätä jokamiehenoikeuksilla, kunhan pitää huolta, ettei kerää kenenkään piha-alueelta ilman lupaa. Älä myöskään kerää liian läheltä tietä, että kasvit ovat varmasti puhtaita. Varoalue vilkasliikenteiseen tiehen on 100 metriä.

Yläkuvassa muutama helposti tunnistettava ja yrttijuomaan sopiva kasvi!

Paras aika kerätä kasvit on kesäkuun alkupuolella, ennen niiden kukintaa, kun kasvit ovat vielä nuoria. Kasvit tulisi kerätä kuivana. Paras aika keräämiselle on sen vuoksi aamupäivällä, kun kaste on kuivunut.

Aloita keräämällä valitsemaasi kasvia sopiva määrä. Huomioi, että kasvi kutistuu kuivuessaan. Jos keräät useampaa kasvia, älä kerää niitä sekaisin.

Helpoin tapa on kuivattaa kasvit nipuissa sellaisenaan ja eritellä lehdet sitten, kun ne ovat kuivuneet. Säilö lehdet talvea varten ja nauti.

Jos haluat maksimoida lopputuloksen, on nähtävä hieman enemmän vaivaa. Hiostamalla saat parhaat aromit keräämistäsi yrteistä esiin.

Hiostamisen tarkoituksena on rikkoa lehtien solukko siten, että solunesteet kostuttavat kasvimassan, minkä lisäksi luonnolliset öljyt ja entsyymit vapautuvat. Hiostaminen on siis entsymaattinen prosessi, jonka seurauksena maku, tuoksu ja aromit vahvistuvat.

Ota pieni nippu kasvin lehtiä ja rullaa niitä käsien välissä. Laita tötterö lasipurkkiin. Täytä lasipurkki kokonaan vastaavilla tötteröillä ja sulje purkki. Jätä purkki lämpimään paikkaan 24–48 tunniksi. Kun avaat purkin, kasvin väri on muuttunut hieman rusehtavaksi ja kasvin aromi tulee hyvin esille. Jos olet unohtanut kasvit purkkiin liian pitkäksi aikaa, haistat homeen ja lopputulos on käyttökelvoton.

Levitä kasvit ilmavasti uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kuivua. Kasvi on riittävän kuiva, kun se on aivan rapsakka. Joissakin uuneissa on kuivatustoimintoja, mutta kuivatuslämpötila ei saa olla yli 35C, muuten kasvi palaa ja menee pilalle.

Laita kuivattu yrttijuoma-aines lasipurkkiin tai paperipussiin talven varalle. Säilö jokainen kasvilaji erikseen ja tee sekoitus vasta kun valmistat yrttijuomaa.

Villiyrttijuoman valmistus

Lisää noin 2 tl kuivattua yrttiä / 2,5 dl kiehuvaa vettä.
Sekoita ja anna hautua vähintään 15 minuuttia.

Vinkkejä

Loistavan makuinen sekoitus syntyy vadelmasta, lillukasta ja metsämansikasta.Oma suosikkini on poimulehti. Se on jokanaisen tehoyrtti, joka kaunistaa, hoikentaa, auttaa kuukaustiskipuihin ja maistuu erityisen hyvälle.

-Annu

Lisää tietoa: Hawkhill Villiyrttikurssit