Nuuksion alkeet Osa 1 – Haukkalammen alue

Retkeily on nyt trendikästä. Jos partiovuosista on jo aikaa tai luonnossa liikkuminen ei ole tuttua, voi olla kynnys lähteä samoilemaan metsään. Nuuksion kansallispuisto tarjoaa retkeilyvaihtoehtoja kaiken tasoisille retkeilijöille. Nuuksiossa retkeily kannattaa aloittaa Haukkalammen alueelta, sillä se on helposti saavutettavissa ja alueella paljon selkeästi merkittyjä reittejä.

Haukkalammen alue Nuuksiossa

Nuuksion kansallispuiston ehdottomasti tunnetuin ja eniten vierailijoita houkutteleva alue on Haukkalammen ympäristö. Se ei ole mikään ihme, koska lyhyen kävelymatkan päässä parkkipaikalta löytyy useita nuotio- ja telttapaikkoja aivan lammen rannassa.

Suurin osa poluista on hiekkapäällysteisiä ja kulkeminen esimerkiksi lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla on mahdollista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikkialla Nuuksiossa on korkeuseroja, niin myös Haukkalammen ympäristössä.

Palveluita ja nähtävää Haukkalammella ja sen ympäristössä

Haukkalammella sijaitsee partiolaisten ylläpitämä opastupa, Haukanpesä, jossa on pieni kahvila ja kesälauantaisin myös puulämmitteinen sauna. Samassa pihapiirissä myös luontotupa, jossa järjestetään ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Metsähallituksen ylläpitämältä luontoon.fi-sivustolta löydät Haukkalammen opastuvan yhteystiedot ja aukioloajat.

Haukkalammen pieneltä parkkipaikalta lähtee luontopolku nimeltään Nahkiaispolku, joka on merkitty käpyaiheisilla kylteillä. Nahkiaispolun teemana on luonnon ennallistaminen ja siellä on muun muassa lapsille hauskoja luukkuja, joissa on tietoja ja pohdiskeltavaa siitä, miten ihmisen muuttamaa luontoa yritetään saada lähemmäs alkuperäistä tilaa.

Polku ei sovellu aivan pienille lapsille suurten korkeuserojen ja portaiden vuoksi. Hieman isompien lasten kanssa pitkospuut ja portaat retken parasta antia. Nahkiaispolun esitteen voi printata etukäteen mukaan Metsähallituksen internetsivuilta.

Olimme vuosia sitten kiertämässä Nahkiaispolkua alle kouluikäisten lasteni kanssa, kun kohdalle osui mahtava nopeasti noussut ukkosmyrsky. Retkestä ja erityisesti nopeasta poistumisesta metsästä jäi meille kaikille varmuudella muistijälki.

Samasta paikasta lähtee myös kolme merkittyä rengasreittiä: Punarinnankierros (2 km), Haukankierros (4 km) ja Korpinkierros (8 km). Reitit ovat selkeästi merkitty erivärisillä merkeillä.

Haukkalammen etuina on hyvä saavutettavuus ja lyhyt matka useille kauniille lammille parkkipaikalta. Haukkalammen läheisyydessä on monta käymisen arvoista kohdetta, mukaan lukien Nuuksion järviylängön suurin luola, Mustalampi suolämpäreineen sekä hyvin merkitty luontopolku ja rengasreittien lähtöpiste.

Haukkalammelle saapuminen

Haukkalammelle pääsee kätevästi autolla sekä julkisilla kulkuneuvoilla. Kattavat tiedot Haukkalammelle saapumisesta löydät Nuuksion kansallispuiston internetsivuilta.

Jos saavut omalla autolla Haukkalammelle, kannattaa seurata luontokeskus Haltian Facebook-sivun viestintää. Siellä ilmoitetaan usein, jos parkkipaikka on täynnä.

-Annu