Vastuullinen matkailu – mitä vieraamme voi tehdä itse?

Me teemme itse paljon vastuullisuuden eteen ja kerromme vieraillemme mm. vastuullisesta matkailusta, tekemistämme ilmastotoimista, luonnon monimuotoisuuden vaalimisesta ja vieraslajien torjunnasta. Mutta emme jätä mitään pelkkiin sanoihin. Kannustamme vieraitamme myös tekoihin – pieniin ja suuriin. Tässä artikkelissa kerromme, mitä vastuullisia tekoja meillä voi tehdä, niiden ilmeisten – kuten jätteiden kierrätyksen, hävikin minimoimisen, sähkön- ja vedenkulutuksen rajoittamisen – lisäksi.

Meillä on joka huvilalla nuotiopaikka sekä takka. Näitä saa totta kai käyttää ja avotulella grillailu usein kuuluukin mökkeilyyn, talvella puolestaan on ihana tunnelmoida takkatulen äärellä. Polttopuiden suhteen pyydämme kuitenkin vierailta vastuullisuutta: että tuli palaisi vain sen aikaa, kun sitä oikeasti käytetään ja siitä nautitaan.

Toinen erityisesti matkailussa huomioitava vastuullisuusteko on paikallisten yrittäjien tukeminen. Toivomme, että vieraamme käyttävät nimenomaan lähellä sijaitsevia kauppoja, ravintoloita ja kohteita. Meiltä voi aina kysyä vinkkiä parhaista paikoista!

Ota huomioon herkkä luonto

Meille on tehty biodiversiteettistrategia ja sen pohjalta ehdotuksia siihen, miten voimme vaalia luonnon monimuotoisuutta maillamme. Keinot ovat hyvin moninaisia riippuen siitä, mistä maa-alueesta on kyse. Esimerkiksi metsien annetaan vain olla, kaatuneiden puiden lahota ja risukkojen pysyä sellaisinaan.

Kalliolla puolestaan matkailijoiden tulee olla tarkkoja, jotta he pysyvät varmasti polulla. Kallion kasvillisuus on nimittäin alueistamme kaikkein herkin ja kuluu helposti, jos laella kuljetaan jatkuvasti ristiin rastiin.

Eläimille rauha

Haluamme kunnioittaa Nuuksion eläinten rauhaa, joten meidän huviloissamme soitetaan musiikkia vain sisällä. Hawkhill ei ole meluisien juhlien pitopaikka, mutta toki meillä voi järjestää vaikkapa tunnelmalliset polttarit.

Luonnonrauhan vuoksi olemme kieltäneet myös ilotulitteet alueellamme täysin. Tällöin räiske ja meteli ei häiritse lintuja ja eläimiä eikä myöskään synny ylimääräistä roskaa.

Nappaa vieraslajit pois kotoperäisten kasvien tieltä

Luontokadon estämisessä jokainen voi tehdä osansa. Yksi erittäin tärkeä konkreettinen toimi on vieraslajien torjunta kitkemällä, niittämällä ja poistamalla luonnostamme lajeja, jotka eivät sinne kuulu ja jotka leviävät nopeasti vieden elintilaa kotoperäisiltä kasveilta.

Lupiinin – kuten minkä tahansa muun vieraslajikasvin – poistamisessa näkee työnsä jäljen, mikä on palkitsevaa. Mutta työ on pitkäjänteistä, sillä kasvin täydelliseen poistoon vaaditaan usean vuoden sinnikäs niitto juuri oikeaan kukintoaikaan. Me pidämme niityllämme vuosittain vähintään kerran lupiinitalkoot, joihin kaikki ovat tervetulleita, ja järjestämme vieraslajientorjuntaretkiä ryhmille. Lisäksi kannustamme jokaista meillä majoittuvaa tekemään osansa. Tarjoamme kierrätyspisteellämme tarvittavat ohjeet ja välineet, jotta kuka tahansa voi käydä nappaamassa lupiinin tai useamman juurineen pois.

Kesän 2024 lupiinitalkoot: Facebook-tapahtuma!

Hyväntekeväisyystyötä eri kohteisiin

Osana vastuullisuutta lahjoitamme itse hyväntekeväisyyteen säännöllisesti. Meillä on erilaisia kampanjoita, ja silloin tällöin asiakkaamme voivat osallistua esimerkiksi lahjoittamalla tarpeettomia tavaroita keräykseemme. Kerromme näistä aina erikseen vieraille silloin, jos jokin kampanja on käynnissä.

Kaikista uudistavan matkailun ohjelmista ja retkistä lahjoitamme aina 10% tuotosta paikallisen ViaDian ruoka-aputyöhön.