Eräkokki Anssi Lohvansuu tuo Suomen parhaat nuotioherkut Haukkamäelle

Nuotion lämmetessä on eräkokki tehnyt jo pitkän päivän esivalmisteluissa, varusteiden kantamisessa ja tulevaa kattausta sääolosuhteisiin sopivaksi muokatessa. Reseptit on suunniteltu huolella ja kaiken on toimittava luonnon helmassa ilman ravintolakeittiön mukavuuksia. Retkioloissa kokki on myös koko ajan läsnä, eivätkä niksit jää edes kuvainnollisesti keittiön puolelle.

“Eräkokki on aina esillä, sillä itse kokkaaminen on yhtä tärkeää kuin lopputulos. Raaka-aineiden hankinta, esivalmistelut ja onnistuminen yhdessä ryhmän kanssa ovat hieno kestävyyslaji, joka palkitsee kerta toisensa jälkeen”, toteaa yli 20 vuotta nuotion ääressä kokannut Anssi Lohvansuu.

Concorde ei koskaan saapunut etelään, mutta erämies toi oppinsa Nuuksioon

Pitkän ja monipuolisen matkan Kaitlammelle tehnyt Lohvansuu on maamme ensimmäisiä kouluttautuneita eräoppaita. Nuotioruoka vei mennessään Lapin vuosina, Inarissa ja Rovaniemellä.

Nuotion äärellä saattaa herkkujen lomassa kuulla tarinoita viimeisistä Concordella Rovaniemelle saapuneista matkailijoista ja korkean profiilin vieraista, joille haluttiin kehittää tarjottavaksi perinteistä ammentavaa, tasokasta ruokakulttuuria, myös retkiolosuhteissa. Lohvansuu ammentaa omat reseptinsä aidoista ruokaperinteistä.

“Suomessahan on asuttu savupirteissä vielä kun Britteinsaarilla käytiin yliopistoja, vanhat perinteet ovat vielä lähellä. Alueelliset erot luovat omat makunsa ja tarinansa. Pohjoisen kotakeittiöissä ei hiiva säilynyt, idässä taas asuttiin paljon aiemmin hirsitaloissa, haudutettiin ruokia pitkään ja hapatettiin leipää. Pohjoinen oli siitäkin hieno paikka, että siellä riitti kansainvälisiä vieraita ja kysyntää perinteiselle pitopalvelulle. Concorde ei koskaan lentänyt Helsinkiin, ainoastaan Rovaniemelle”, Lohvansuu selittää.

Luonnollisesti luomua ja läheltä, sesonkien mukaan

Tuoreet luonnon antimet, kuten sienet, kala ja tietysti riista, ovat Lohvansuun tavaramerkki ja kuuluvat kaikki eräkokin henkilökohtaisiin suosikki raaka-aineisiin. “Itse en metsästä, mutta aina kun saa kutsun valmistamaan hirviporukalle jahtikeiton niin tietää varmasti, että se on suuri kunnia kokille”, Lohvansuu paljastaa.

Metsästysseurojen lisäksi eräkokkia ovat työllistäneet monenkirjavat yritysporukat ja juhlatilaisuudet, joissa halutaan herkullisia tarjottavia luonnon helmassa. Villiyrtit, kotimainen kala, mustikka tee ja ehdottomasti näin syksyllä kauriinliha eri muodoissa ovat ajankohtaisia makuja, mutta myös raaka-aineiden säilöminen on tärkeä taito. Perinteiset leivät, kuten rieskat, kulkevat kattauksessa ympäri vuoden.

”Tällä hetkellä panostetaan paljon kasvisruokiin ja luonnossa tuotettu makuelämys pitää aina olla kestävällä pohjalla ympäristön kanssa. Tähdätään siihen, että matalalla hiilijalanjäljellä kokataan niin herkullisia paketteja, että niiden valinta on helppoa ja samalla jää kotiinviemisiksi uusia ideoita ja ajatuksia”, Lohvansuu jatkaa.

Nuuksion maisemat yllättivät Keski-Suomesta lähtöisin olevan erämiehen

Lohvansuu kotiutui etelään reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Vaikka työ vie jatkuvasti luontoon ja reissun päälle, Nuuksion alue saa asiantuntijalta hyvän arvosanan. “Tämä on hieno ja yllättävä paikka luontokohteena. Hyvät yhteydet mahdollistavat ammatin harjoittamisen ja se avaa mahdollisuuden yhä useammalle päästä kokemaan luontoa. Täältä löytyy myös itselle aina rauhallisia paikkoja, joihin mennä rauhoittumaan tai testaamaan uusia makuja ystävien ja perheen kanssa” Lohvansuu summaa.

Ekäkokin työt yhdistetään vahvasti luonto- ja elämyspalveluiden toimintoihin. Tittelille ei ole virallisia todistuksia, mutta Lohvansuuu itse vaalii eräkokkaamisen jaloa taitoa opettamalla tulevia kokkeja eri oppilaitoksissa.

”Erämaassa, avotulella ammatikseen kokkaamisessa pitää olla tiettyä kokemusta ja ammattiylpeyttä. Mielellään näkisin näille taidoille jatkajia ja tilausta. Itse olen kolmannen polven yrittäjä maaseutumatkailun parissa, aivan kuten Hawkhillin porukka, ja heilläkin tuo sama arvomaailma näkyy luontoarvojen kunnioittamisessa ja oman työn arvostamisessa”, Lohvansuu toteaa.

Eräkokki Anssi Lohvansuu palvelee Hawkhillin uudessa metsäravintolassa

  • Anssi on aloittanut Hawkhillilla eräkokkina täysipäiväisesti 1.12.2021
  • Eräkokki vastaa tilaisuuksien tarjoiluista sekä metsäravintolasta
  • Kokkaaminen tapahtuu avotulella vieraiden seurassa
  • Eräkokin palvelut on saatavilla yritystapahtumiin, juhlatilaisuuksiin sekä mökkivuokrien yhteydessä myös yksityisesti
  • Tutustu Metsäravintolaan

Pyydä tarjous ja tee eräruokailusta lomasi tai tapahtumasi kohokohta!