Lammella

Nuuksio luonto on monipuolista ja täynnä elämää - lue vinkit luontokohtaamisiin

31.03.2021

Luontoon ja eläimistöön kannattaa tutustua vuoden ympäri. Eläinten kohtaaminen vaatii kärsivällisyyttä ja tarkoituksenmukaisuutta. Kovat äänet ja koirat pitää jättää kotiin ja poluille suunnata aikaisin aamulla tai illan hämärtyessä. Liikkua rauhassa, hiljaa ja tarkkailla ympäristöä. Pysähtyä kuuntelemaan ja miettiä omaa roolia tarkkailijana, metsän eläinten vieraana.

Lue lisää

Telttailemaan lasten kanssa

13.07.2018

Nuuksion kansallispuiston ruuhkaisuus Haukkalammen ympäristössä saattaa lasten kanssa ajoittain hirvittää. Suosittelen kokeilemaan kansallispuiston pohjoispuolella sijaitsevan Salmen ulkoilualueen hienoja reittejä. Ulkoilualueella on kaksi puhdasta, kirkasvetistä lampea, jotka ovat lapsiperheille oivalliset kohteet.

Lue lisää

Ihana villiyrttipiiras

21.05.2018

Nyt kun kesä on kukkeimmillaan kannattaa ottaa kaikki hyöty irti villiyrteistä ja yllättää perhe tai kesävieraat villiyrttipiiraalla.

Lue lisää

Nuuksio kiinnostaa kansainvälisiä bloggareita

07.03.2018

Meillä Haukkamäellä on vuosien varrella käynyt paljon mediavieraita ympäri maailmaa. Vieraat ovat usein tulleet Visit Finlandin tai Visit Espoon kutsumana. Helsinkiä markkinoidaan perustellusti maailman luontopääkaupunkina, sillä harvassa pääkaupungissa luonto on yhtä vahvasti läsnä kuin Helsingissä ja alle tunnin ajomatkan päässä ydinkeskustasta voi rentoutua keskellä jylhää jääkauden muovaamaa metsää.

Lue lisää

Vihreämpi Hawkhill

21.09.2017

Olemme pitkään etsineet ekologisia, suomalaisia saippuoita ja pesuaineita, jotka henkisivät samaa ideologiaa, joka on meille niin tärkeä. Nyt vihdoin olemme löytäneet ihanan pesuainetuotesarjan, josta olemme innoissamme!

Lue lisää

Nuuksion alkeet

23.03.2017

Nuuksion kansallispuisto tarjoaa retkeilyvaihtoehtoja kaiken tasoisille retkeilijöille. Nuuksiossa retkeily kannattaa aloittaa Haukkalammen alueelta, sillä se on helposti saavutettavissa ja alueella paljon selkeästi merkittyjä reittejä.

Lue lisää

Jälkiä pitkin Nuuksioon

16.03.2017

Kevätaurinko paistelee jo päivällä lämpimästi mutta usein yöllä mennään pakkasen puolelle vielä reippaasti. Maaliskuu on loistavaa aikaa eläinten jälkien tarkkailuun, kun ne ovat aktiivisempia kiima-ajan lähestyessä.

Lue lisää

Luonnonrauha tuo tehoa kokoukseen

09.03.2017

Kokoukset ja palaverit ovat tärkeä osa yrityksen liiketoimintaa, mutta monet kokevat palavereja on liikaa ja ne ovat tehottomia. Luonnolla on tutkitusti merkittäviä ihmisten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia. Miksei se siis parantaisi myös kokousten dynamiikkaa?

Lue lisää

Nuotion sytyttämisen ABC

01.03.2017

​Tulen tekeminen on tärkeä erätaito, joka kaikkien luonnossa liikkuvien on hyvä osata. Jos taidot ovat päässeet ruostumaan, tässä kootusti muutama vinkki, joilla tulenteko nuotiopaikalla onnistuu varmasti.

Lue lisää

Uskallatko kokeilla talviuintia?

12.01.2017

Minä olen oikea vilukissa. Pitkään vannoin, ettei minua elokuun jälkeen saa järveen sitten millään. Sitten muutimme Nuuksion laidalle, missä sain naapurikseni avantouinti-intoilijan.

Lue lisää

Vuosi Lammella

22.12.2016

Vuosi lähenee loppuaan. Vuoden lyhyin päivä on käsillä ja kohta mennään taas vauhdilla kohti kevättä ja valoa. Vuosi 2016 on ollut Lammella kiireinen.

Lue lisää

Vihreässä värikylvyssä

31.10.2016

Lähdimme mieheni kanssa viime viikonloppuna pitkästä aikaa päiväretkelle Nuuksioon. Kesä ja syksy ovat olleet niin kiireiset, ettei yhdessä ulkoilulle tuntunut löytyvän aikaa. Mutta lauantaina aamukahvipöydässä päätimme lähteä yhdessä pidemmälle retkelle.

Lue lisää

Omenahillo porisemaan

03.09.2016

Valoisa kesä alkaa jo vähitellen jäädä taakse. Syksy ja pimenevät illat ovat pian täällä. Syksyssä ja erityisesti sadonkorjuussa on minulle jotain tuttua ja turvallista. Tähän aikaan mieleen nousevat aina lapsuuden kodin syksyiset askareet.

Lue lisää

Onnistuneiden rapujuhlien järjestäminen

22.08.2016

​Kesä on jo kääntynyt kohti loppuaan. Jotenkin sen tuntee ulkona kävellessään, vaikka aurinko paistaa ja lämmittää vielä. Ilma tuoksuu erilaiselta. Syksy on tulossa. Se tarkoittaa yhtä asiaa. Kohta niitä taas saa. Pitää vaan etsiä kaulurit ja laulukirjat. On rapujuhlien aika!

Lue lisää

Pyöräillään yhdessä

21.08.2016

Pidämme mieheni kanssa molemmat pyöräilystä ja lähdemme mielellämme yhdessä reissuun. Oikeastaan tuo yhdessä on ehkä hieman harhaanjohtava sana, sillä meidän perheessämme se ei käytännössä tarkoita sitä.

Lue lisää

Pannunalunen viinipullon korkeista

11.08.2016

Mökeissämme vierailleet ovat saattaneet kiinnittää huomiota viinipullonkorkeista tehtyihin pannunalusiin. Ne ovat huolella käsintehtyjä ja jokainen niistä on ainutlaatuinen.

Lue lisää

Mustikkametsässä

28.07.2016

Kun lapset olivat pieniä, lähdimme usein heinäkuussa yhdessä poimimaan mustikoita. Yleensä saalis ei ollut kovin merkittävä, mutta tärkeämpää oli matka eikä perille pääsy. Kaikilla lapsilla oli omat mukit, joihin marjoja kerättiin.

Lue lisää

Kotimainen orkidea kasvaa luonnonvaraisena

06.07.2016

On yksi kukka, jonka ilmestymistä odotan innolla joka kesä: Maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata). Ensin ilmestyvät maata pitkin kasvavat ensimmäiset pitkänmalliset lehdet, jotka on helppo tunnistaa niiden täplikkäästä kuvioinnista.

Lue lisää

Alkukesän ihana koivunlehtitee

27.06.2016

Villiyrtteily on nyt trendikästä, eikä reseptin tarvitse olla kovinkaan monimutkainen. Tässä yksi helpoimmista villiyrttiresepteistä, jonka tiedän: koivunlehtitee.

Lue lisää

Juhannuksen jalkakylpysuola karjalanruususta

21.06.2016

Villa Toinin pihalla kukkii valtoimenaan juhannusruusu ja sen vieressä samoihin aikoihin vaaleanpunainen “karjalanruusu”. Karjalanruusu ei ole kasvin virallinen nimi, mutta meidän perheessämme ruusu kulkee sillä nimellä.

Lue lisää

Yöttömän yön lemmentaika

20.06.2016

Suomalaiseen kansanperinteeseen kuuluvat juhannuksena tehdyt juhannustaiat. Muistan nuorena olleeni kiinnostunut taioista ja virvatulista. Virvatulta en ole koskaan nähnyt, mutta juhannustaikaa muistan kokeilleeni.

Lue lisää

Lammella.

10.06.2016

​Kun mietimme blogillemme nimeä, keksimme monta hyvää ehdotusta. Parasta oli vaikea valita. Lopulta esiin nousi yksi sana, jonka jokainen meistä tunnisti heti omakseen.

Lue lisää

Villiyrttejä säilöön talvenvaralle – osa 1

06.06.2016

​Onko mitään parempaa kuin valmistaa oma lämpöinen villiyrttijuoma synkkänä marraskuisena iltana, kun räntä vihmoo maisemaa. Silloin on ihanaa käpertyä sohvan nurkkaan takkatulen ääreen ja muistella mennyttä kesää.

Lue lisää

Mitä iloa on karkailevasta koirasta?

02.06.2016

Liikun päivittäin Nuuksion kansallispuistossa, mutta eräät mieleenpainuvimmista luontokokemuksistani liittyvät hetkiin, kun olen juossut pitkin pusikoita karkailevan koiran perässä.

Lue lisää

Rikkaruohosta superyrtiksi

29.05.2016

​Eräänä kesäkuisena aamuna ihailen jälleen kerran kotimme ympärillä avautuvaa keltaista kukkaloistoa. Ajatella – puoli hehtaaria voikukkaa.

Lue lisää

Kuu kiurusta kesään…

25.05.2016

Uskon, että jokainen seuraa omalla tavallaan kevään saapumista pitkän pimeän talven jälkeen. Olkoon se naapurin kaunis vaahterapuu tai lehtiin vähitellen puhkeavat hiirenkorvat lenkkipolun varrella. Myös minulla on omat rituaalini kevään saapuessa. Joka kevät luonnon tarkkailu on minusta yhtä kiehtovaa.

Lue lisää
Lataa lisää