Syksyiset mökkiseikkailut ja retki Nuuksioon

03.10.2016

Suomessa perinteisesti mökkeillään kesälomalla. Syksyn tullen moni mökki laitetaan talviteloilleen. Näin mökkiyrittäjänä meidän perheemme mökkeilykausi on kuitenkin sattuneesta syystä vasta aluillaan.

Syksy-seikkailu-Maria.jpg#asset:648

TOP 3 syyt mennä metsään syksyllä:

  1. Ruska. Syksyllä luonto on upeimmillaan. Vihreän, oranssin, keltaisen ja ruskean eri sävyt saavat metsän loistamaan.
  2. Ei hyttysiä.
  3. Nuuksion poluilla saa olla suhteellisen rauhassa ja nauttia luonnosta.

Vietimme viime viikonlopun perheeni kanssa Villa Mariassa. Viikonlopun ykköshitti on meidän perheessämme aina patikointiretki (lasten kielellä seikkailuretki). Koska ilma oli jo hieman viileämpää ja raikkaampaa, koko perheen patikointireissulla ei tarvinnut kylpeä hiessä hyttysiä huitoen ja myös lapset viihtyivät paremmin.

syksy-seikkailu-patikointi.jpg#asset:651

Tällä kertaa matkanjohtajana toimi kaksivuotiaamme, jonka perässä kiipesimme kiville ja hypimme niiltä alas. Löytyi myös sammalta, jäkälää ja kamermaa (kanerva) sekä metsähiiri. Jyrkimmät nousut ja laskut sujuvat pienten lasten kanssa näppärimmin kantorinkassa. Sen jälkeen jaksaa paremmin seikkailla helpommassa maastossa.

Mökkireissun klassikko on tietysti nuotioruokailu. Nuotion tuoksu ja kaunis roihu tuo minulle aina mieleen lapsuuden lauantai-illat, kun grillasimme saunan jälkeen makkaraa Villa Armaksen takassa. Lapsille oli tietysti hienoa päästä grillaamaan ihan oma makkara. Ja mikäs niitä makkaroita oli syödessä syysauringon lämmittäessä mukavasti.

syksy-seikkailu-makkaranpaisto1.jpg#asse

Pikkulapsiperheessä herätään aikaisin myös viikonloppuna. Sunnuntaiaamuna meidät palkittiin poikkeuksellisen kauniilla syysaamulla. Järvi oli aivan usvan peitossa.

Niinpä heti aamupalan jälkeen hyppäsimme tyttäreni kanssa soutuveneeseen ja lähdimme soutelemaan hiljaiselle lammelle. Järvi oli aivan peilityyni ja usva lipui hitaasti järven pinnalla. Mitään muita ääniä kuulunut kuin tyttäreni jatkuva höpöttely. Hienosti ymmärsi pienikin, että nyt kuuluu kuiskata. Täydellinen aamuhetki.

Syksy-seikkailu-soutuvene.jpg#asset:649

Tällä kertaa sää oli poikkeuksellisen hieno. Aurinko paistoi ja taivaalla vieraili vain muutama pilvi.

Syksystä voi kuitenkin nauttia huonommallakin säällä. Lapsiperheessä se tarkoittaa, että ”Jee, kuraleikkejä!”. Illan hämärtyessä voi kuunnella sateen ropinaa kattoa vasten ja käpertyä vilttiin takan edessä punaviinilasillisen kanssa.

Loppusyksystä odotan, kun pääsemme seikkailemaan kuuran peittämään metsään. Silloin tietää, että talvi on jo lähellä.

Syksyinen-seikkailu-laituri.jpg#asset:65

-Matti