Villiyrttejä säilöön talven varalle – osa 2: Kuusenkerkkä

12.06.2016
Kuusenkerkka_1.jpg#asset:535

Kuusenkerkkä on monipuolinen villiyrtti

Kuusenkerkkä on kuusen vuosikasvain, joka ilmestyy kuusen oksien päihin toukokuussa. Kuusenkerkkä on todella terveellinen ja sisältää muun muassa runsaasti A- ja C-vitamiineja. Kerkkä sisältää kuitenkin hartsia, minkä vuoksi se ei sovellu raskaana oleville eikä munuaissairaille.

Kuusenkerkän kerääminen ei kuulu jokamiehen oikeuksiin! Sen kerääminen edellyttää siis omaa metsää tai maanomistajan lupaa.

Älä kerää liikaa kerkkiä yhdestä puusta ja huolehdi, että etäisyys lähimpään tiehen on riittävä. Varoalue vilkasliikenteiseen tiehen on 100 metriä.

Kuusenkerkka_2.jpg#asset:536

Kuusenkerkkää voi hyödyntää monin eri tavoin. Kun se on vielä aivan vaaleanvihreä ja pehmeä, kerkkiä voi lisätä sellaisenaan salaatteihin. Olen myös lisännyt sitä pieneksi silputtuna salaatinkastikkeisiin.

Kerkkäinen salaatinkastike

  • 3 osaa extra virgin oliiviöljyä
  • 1 osa balsamiviinietikkaa
  • silputtua kerkkää
  • ruohosipulia
  • silputtuja voikukan kukintoja (ei vihreää osaa)
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • makeutukseen hieman hunajaa tai kuusenkerkkäsiirappia

Sekoita ainekset keskenään ja tarkista maku.

Säilö kuusenkerkkää talveksi

Kerkkää voi säilöä kuivaamalla leivinpaperin päällä ohuena kerroksena. Jos uunissa on kuivaustoiminto, kuivaaminen onnistuu nopeasti myös uunissa. Huomioi, että lämpötila ei saa ylittää 35C, ettei kasvi pala. Kuivat kerkät on hyvä säilyttää suljetussa lasipurkissa tai paperipussissa.

Kuivattua kerkkää voi hyödyntää talvella esimerkiksi villiyrttijuomaan (katso ohje täältä) tai käyttää kuten tuoretta yrttiä salaatinkastikkeissa. Kuivattu kerkkä sopii myös kalan tai lihan mausteeksi.

Kerkkää voi säilöä myös pakastamalla.

Kerkkä sisältää myös hengitystä avaavia ainesosia, minkä vuoksi se sopii hyvin höyryhengitettäväksi flunssan iskiessä. Kerkkäsiirappia on käytetty samasta syystä myös yskänlääkkeenä.

Olen käyttänyt kerkkää myös myös jalkakylpyihin ja tehnyt siitä jalkoja lämmittävää kuusenhavuöljyä.


Kuusenkerkka_3.jpg#asset:537

Kuusenkerkkäsiirappi on ehdoton klassikko. Alla olevaa ohjetta olen käyttänyt jo vuosien ajan ja havainnut erittäin hyväksi. Alkuperäinen resepti (josta olen omani muokannut) ja muita kuusenkerkkäohjeita täältä.

Kuusenkerkkäsiirappi

  • 5-6 litraa kuusenkerkkää
  • 1 kg sokeria
  • Vettä

Huuhtele kuusenkerkät.
Laita kerkät kattilaan ja peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä yön yli.
Jos pinnalle on noussut roskia, poista ne.
Keitä kuusenkerkkiä liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten, ettei seos pala pohjaan.


Kuusenkerkka_4a.jpg#asset:538

Siivilöi seos huolellisesti, jotta yhtään neulasta ei jää liemeen. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa.
Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaan palamisen estämiseksi.
Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen.
Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.

Kuusenkerkka_5c.jpg#asset:540

Säilytä viileässä. Siirappi säilyy jopa vuoden.
Nauti nokkoslettujen lisukkeena, lisää makeutusaineeksi kahviin tai teehen, krunaa kesäinen jäätelöannos siirapilla.

Kuusenkerkka_5a1.jpg#asset:539

-Annu

Kiinnostavatko villiyrttiretket? Katso tarkemmin: Hawkhill Nature – Ohjelmaa luonnossa